Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Γαλλία: Στους δρόμους 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι ενάντια στις μεταρρυθμίσεις Μακρόν

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε όλη τη Γαλλία κατά των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στο Παρίσι και έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού στην πόλη Νάντη (δυτική Γαλλία).

Περίπου 180 διαδηλώσεις έχει ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη Γαλλία από τα επτά συνδικάτα του δημόσιου τομέα (CGT, FO, FSU, CFTC, Solidaires, FA-FP και CFE-CGC) που διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης.

Σιδηροδρομικοί, εκπαιδευτικοί και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κατέβηκαν στους δρόμους σε μικρές και μεγαλύτερες πόλεις -- είναι η πρώτη φορά που δημόσιοι υπάλληλοι κατεβαίνουν σε απεργία μαζί με το προσωπικό των σιδηροδρόμων αφότου ο Μακρόν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί το μεσημέρι στην Κανεμπιέρ στη Μασσαλία, 5.000 στην Γκρενόμπλ, σχεδόν 10.000 στη Νάντη και 9.500 στη Λιόν, 1.500 στην Ος, 2.300 στη Ρενς, 1.800 στο Σεν-Ναζέρ, 4.500 στο Περπινιάν, 1.600 στο Φουά, 4.800 στη Ρουέν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το 60% των γρήγορων τρένων, το 75% των τρένων ιντερσίτι, και το 30% των πτήσεων προς και από αεροδρόμια του Παρισιού ακυρώθηκαν λόγω της απεργίας.

Περίπου το 13% των εκπαιδευτικών δεν πήγαν στη δουλειά τους, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία της πρωτοβάθμιας να μείνουν κλειστά. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έπεσε κατά περισσότερα από τρία γιγαβάτ, το ισοδύναμο τριών πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς και οι εργαζόμενοι απεργούν, τροφοδοτώντας τους φόβους της κυβέρνησης ότι οι διακοπές ρεύματος μπορεί να επεκταθούν.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιδρούν στα σχέδια μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 120.000 εργαζόμενους έως το 2022, μέσω εθελοντικών αποχωρήσεων μεταξύ άλλων, καθώς και για τη σύνδεση του ύψους των αποδοχών με την απόδοση.

Οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους ανησυχούν εξαιτίας των σχεδίων της κυβέρνησης να καταργήσει εργασιακές διασφαλίσεις, αυτόματες ετήσιες μισθολογικές αυξήσεις και γενναιόδωρες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Στην πορεία των σιδηροδρομικών που πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον ανατολικό σιδηροδρομικό σταθμό (Gar de l’Est) προς τη Βασίλη στο Παρίσι συμμετείχαν «περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεντρίκ Ρομπέρ, εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT-Cheminots.

Στις 15:00 τοπική ώρα η πορεία που είχε ξεκινήσει μισή ώρα νωρίτερα και αναμένεται να ενωθεί με εκείνην των δημοσίων υπαλλήλων είχε φθάσει στην πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ κάτω από ένα πανό που έγραφε: «Επιβάτες και σιδηροδρομικοί για το δημόσιο τρένο, την ποιότητα των υπηρεσιών, την ασφάλεια, την αξιοπιστία».

Εξάλλου, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση του συνδικάτου CGT, 40.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στη διαδήλωση στο Παρίσι, 400.000 σε όλη τη Γαλλία.

«Η δυσαρέσκεια και η ανησυχία επεκτείνονται πού γρήγορα», δήλωσε ο Ζαν-Μαρκ Κανόν του UGFF-CGT, ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα.

Ενώ οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους προγραμματίζουν κυλιόμενη απεργία διάρκειας τριών μηνών από τις 3 Απριλίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν ακόμη σχέδια για άλλες κινητοποιήσεις, αλλά τα συνδικάτα θα εξετάσουν την ερχόμενη εβδομάδα αυτό το ενδεχόμενο.

«Θα έλεγα ότι ο δημόσιος τομέας έχει κινητοποιηθεί», δήλωσε ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας, CFDT, στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα παράδοξο: η πλειοψηφία των ψηφοφόρων υποστηρίζουν την απεργία αλλά μια ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης και της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και του μισθού ανάλογα με την επίδοση.

Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση, η οποία πέρασε από κρησάρα τους εργατικούς νόμους πέρυσι και ετοιμάζει μια σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων για την ασφάλιση και την επαγγελματική εκπαίδευση των ανέργων, να πει ότι θα παραμείνει πιστή στα σχέδιά της, ενώ θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαδηλώσεις.

Την Τρίτη, έπειτα από μια πορεία συνταξιούχων, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως η κυβέρνηση θα κάνει κάποιες αλλαγές για τους 100.000 πιο φτωχούς από τα επτά εκατομμύρια συνταξιούχους που επηρεάζονται από μια αύξηση των φόρων, σε μια ένδειξη πως μια κυβέρνηση που περηφανεύεται ότι παραμένει σταθερή στα μεταρρυθμιστικά της σχέδια μπορεί να κάνει κάποιες εξαιρέσεις.

«Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι να συσσωρευτεί η δυσαρέσκεια όπως το 1995», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη απεργία για δεκαετίες που είχε πραγματοποιηθεί στη Γαλλία και η οποία είχε αναγκάσει την τότε κυβέρνηση να αποσύρει μεταρρυθμίσεις καθώς οι απεργοί εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είχαν λάβει μεγάλη λαϊκή υποστήριξη.

«Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το 1995. Τότε υπήρχε μια μεγάλη ασυμφωνία με αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση και αυτά που έκανε τελικά.»

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μπορεί να έχουν επίσης στο μυαλό τους το γεγονός πως η εξέγερση του Μάη του ’68 που συντάραξε τη Γαλλία ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια, με μια φοιτητική διαμαρτυρία στο πανεπιστήμιο της Ναντέρ, η οποία πολύ λίγοι εκείνοι την εποχή ανέμεναν ότι θα προκαλούσε μια αναταραχή που παρέλυσε για εβδομάδες τη Γαλλία.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού εναντίον μιας ομάδας διαδηλωτών με κουκούλες που πετούσαν πέτρες εναντίον τους στη Νάντη.

Κατά τα λοιπά το πρωινό συλλαλητήριο στη Νάντη ήταν ειρηνικό με τους διαδηλωτές να πραγματοποιούν πορεία κάτω από ένα πανό που έγραφε «Όλοι μαζί απέναντι στη λιτότητα, να υπερασπιστούμε τις δημόσιες υπηρεσίες».

Στο Παρίσι, η αστυνομία έκανε λόγο για συμπλοκές με νεαρούς διαδηλωτές πριν από τον έναρξη των συγκεντρώσεων στην πόλη, όπου έσπασαν ορισμένες βιτρίνες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Elabe, που δημοσιεύτηκε σήμερα, η πολιτική που ακολουθεί η γαλλική κυβέρνηση είναι σύμφωνη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την πλειονότητα των Γάλλων (58%), όμως όλο και περισσότεροι εκτιμούν πως είναι άδικη.

Το αίσθημα αδικίας αυξήθηκε κατά έξι μονάδες μέσα σε τρεις εβδομάδες και αφορά στο εξής το 74% των ερωτηθέντων, έναντι 25% εκείνων για τους οποίους «οι προσπάθειες κατανέμονται δίκαια».

Για μια μεγάλη πλειονότητα ερωτηθέντων (77%), η πολιτική που ακολουθείται είναι παράγοντας διαίρεσης, ενώ μόνο το 22% πιστεύουν πως «ενώνει τους Γάλλους», σύμφωνα με τη έρευνα αυτή που διενεργήθηκε για το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Τέσσερις στους δέκα Γάλλους (42%) εκτιμούν πως είναι αποτελεσματική «για την επανεκκίνηση της οικονομίας» και γενικότερα για τη «βελτίωση της κατάστασης της χώρας» (40%, -2).

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, δύο στους τρεις Γάλλους (65%) εκτιμούν πως η κυβέρνηση «πρέπει να επανεξετάσει τον προσανατολισμό της πολιτικής της» τις επόμενες ημέρες ή τους επόμενους μήνες, έναντι 34% εκείνων που εκτιμούν ότι πρέπει να διατηρήσει τον παρόντα προσανατολισμό.

Στην πρώτη βαθμίδα των κοινωνικών κινητοποιήσεων, εκείνη των εργαζομένων στους EHPAD (οίκους ευγηρίας) υποστηρίζεται ή εμπνέει τη συμπάθεια στο 86% των ερωτηθέντων. Μαζική είναι επίσης η υποστήριξη των Γάλλων προς τους συνταξιούχους (81%).

Είναι περισσότεροι μοιρασμένοι σε ό,τι αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους: το 48% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ή έχει μια συμπάθεια για την κινητοποίησή τους, το 38% είναι αντίθετοι ή εχθρικοί και το 13% αδιάφοροι.

Οι αρνητικές γνώμες είναι, αντίθετα, πλειοψηφικές για την κινητοποίηση των εργαζομένων στους γαλλικούς σιδηροδρόμους (SNCF) (49%), αλλά το 38% των ερωτηθέντων την υποστηρίζουν και 12% δηλώνουν αδιάφοροι. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Μαρτίου σε δείγμα 1.000 ανθρώπων ηλικίας 18 ετών και άνω. Το περιθώριο λάθους είναι από 1,4 έως 3,1 μονάδες.

Tags
Back to top button