Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γαλλία: Αρχαιολόγοι εντόπισαν μήνυμα μέσα σε μπουκάλι 200 ετών σε γαλατικό χωριό

Μια ομάδα εθελοντών φοιτητών σε αρχαιολογική ανασκαφή στα ερείπια γαλατικού χωριού κοντά στη Ντιέπ, της Βόρειας Γαλλίας, ανακάλυψε πήλινο δοχείο που περιείχε μια μικρή γυάλινη φιάλη.

«Ήταν το είδος του φιαλιδίου που φορούσαν οι γυναίκες γύρω από το λαιμό τους και περιείχε μυρωδάτα άλατα», είπε ο επικεφαλής της ομάδας Γκιγιόμ Μπλοντέλ, επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας για την πόλη Eu.

Τι έγραφε το σημείωμα που βρήκαν οι αρχαιολόγοι


Μέσα στο μπουκάλι υπήρχε ένα μήνυμα γραμμένο σε χαρτί, τυλιγμένο και δεμένο με κορδόνι. Έγραφε στα γαλλικά:

«Ο P.J Féret, γέννημα θρέμμα της Ντιέπ, μέλος διαφόρων πνευματικών εταιρειών, πραγματοποίησε ανασκαφές εδώ τον Ιανουάριο του 1825. Συνεχίζει τις έρευνές του σε αυτήν την τεράστια περιοχή γνωστή ως Cité de Limes ή Στρατόπεδο του Καίσαρα».

Ο Féret ήταν ένας ντόπιος αξιόλογος άνδρας και τα δημοτικά αρχεία επιβεβαιώνουν ότι έκανε μια πρώτη ανασκαφή στην τοποθεσία πριν από 200 χρόνια. Δημιούργησε μερικούς από τους πρώτους ακριβείς τοπογραφικούς χάρτες του μέρους και ανακάλυψε στοιχεία ότι ήταν μια οχυρωμένη γαλατική πόλη πριν χρησιμοποιηθεί αργότερα από τους Ρωμαίους.

«Ήταν μια απολύτως μαγική στιγμή», είπε ο Μπλοντέλ. «Γνωρίζαμε ότι είχαν γίνει ανασκαφές εδώ στο παρελθόν, αλλά το να βρούμε αυτό το μήνυμα από πριν 200 χρόνια… Ήταν μια απόλυτη έκπληξη» .Συνοδευόταν επίσης από δύο νομίσματα.

Η ανασκαφή διατάχθηκε ως έκτακτη ανάγκη λόγω της διάβρωσης του βράχου στο σημείο ακριβώς βόρεια του Ντιέπ. Ένα σημαντικό τμήμα του οχυρωμένου χωριού, ή «oppidum», έχει ήδη εξαφανιστεί.

Ο Μπλοντέλ δήλωσε: «Ξέραμε ότι ήταν ένα γαλατικό χωριό. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι συνέβαινε μέσα στο χωριό. Ήταν ένα σημαντικό μέρος;»

Από την έναρξη της ανασκαφής πριν από μια εβδομάδα, έχουν αποκαλυφθεί αρκετά τεχνουργήματα που χρονολογούνται από την γαλατική περίοδο, κυρίως κομμάτια αγγείων από περίπου 2.000 χρόνια πριν.

 

Tags
Back to top button