Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Γάλα σόγιας: Γιατί θεωρείται το καλύτερο υποκατάστατο του ζωικού γάλακτος

Οι πωλήσεις γάλακτος μη ζωικής προέλευσης έχουν αυξηθεί κατά 61% τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με σχετικές έρευνες.


Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 20% των Αμερικανών δηλώνουν ότι έχουν μειώσει τη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων για λόγους υγείας.

Αν και η δυσανεξία στη λακτόζη αποτελεί κοινή αιτία αποκλεισμού των γαλακτοκομικών, άλλοι άνθρωποι έχουν αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος ή δερματολογικά προβλήματα. Κάποιοι τέλος ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και αποκλείουν τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν ποιο γάλα μη ζωικής προέλευσης αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική.

Νικητής αναδείχθηκε το γάλα σόγιας, το οποίο φάνηκε να υπερτερεί έναντι του γάλακτος ρυζιού, αμυγδάλου, καρύδας κλπ.


«Είναι σαφές ότι από θρεπτικής άποψης, το γάλα σόγιας είναι η καλύτερη εναλλακτική για την αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος στην ανθρώπινη διατροφή», ανέφεραν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά σε μια μελέτη του 2018.

Το θρεπτικό προφίλ του γάλακτος σόγιας μοιάζει με εκείνο του κλασικού γάλακτος περισσότερο από οποιοδήποτε γάλα φυτικής προέλευσης, επιβεβαίωσε η μελέτη.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Sandra Arevalo, οι άνθρωποι που χάνουν κιλά και επιστρέφουν σε υγιές βάρος, μπορούν να καταναλώνουν γάλα σόγιας. Ενώ το κανονικό γάλα δίνει πάνω από 100 θερμίδες ανά φλιτζάνι, η ίδια ποσότητα γάλακτος σόγιας χωρίς ζάχαρη, δίνει λιγότερες από 80.

Περιέχει επίσης τις ισοφλαβόνες της σόγιας, οι οποίες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και των επιπτώσεών του στον οργανισμό. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, το γάλα σόγιας έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

«Η σόγια μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικά και να θεραπεύσει την αναιμία καθώς περιέχει 6-8% των συνιστώμενων ημερήσιων τιμών σιδήρου. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τα συμπτώματα μετά την εμμηνόπαυση» αναφέρει η Arevalo.

Ο λόγος που πολλοί αποφεύγουν το γάλα σόγιας, είναι η γεύση του που θυμίζει φασόλια. Η αλλεργία στη σόγια είναι επίσης μία από τις συχνότερες τροφικές αλλεργίες στα παιδιά

Ένα άλλο μειονέκτημα, που όμως δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, είναι η πιθανή επιδείνωση του υποθυρεοειδισμού. Οι ειδικοί συστήνουν σε όσους πάσχουν από υποθυρεοειδισμό να περιμένουν τέσσερις ώρες μετά τη λήψη φαρμάκων και πριν καταναλώσουν προϊόντα σόγιας.

Tags
Back to top button