Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Γ. Βρούτσης για νέο ασφαλιστικό: «Δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη - Αφήνουμε πίσω τον νόμο Κατρούγκαλου»

«Με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, ο νόμος Κατρούγκαλου θα είναι παρελθόν», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τοποθετούμενος στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής όπου οι αρμόδιες επιτροπές, άρχισαν την επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)». «Το νομοσχέδιο επηρεάζει θετικά το σύνολο της κοινωνίας», είπε ο κ. Βρούτσης.

Με αφορμή και την αναλογιστική μελέτη, που "για πρώτη φορά ιστορικά" κατατέθηκε σε σχετικό νομοσχέδιο, ο κ. Βρούτσης βεβαίωσε ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας μειώνεται μεσομακροπρόθεσμα, ως προς το ΑΕΠ, και πολύ σύντομα φτάνει στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Άρα, πρόσθεσε, (το νέο ασφαλιστικό) «διασφαλίζει όλες τις συντάξεις έως το 2070». Σημείωσε επίσης ότι μεσομακροπρόθεσμα, το σύνολο της ανταπόδοσης του ασφαλιστικού, δηλαδή η δαπάνη του ασφαλιστικού, που αφορά το κομμάτι της ανταπόδοσης, έρχεται δημοσιονομικά ισορροπημένα, και καλύπτεται από τις εισφορές.

«Αυτό σημαίνει απόλυτη εξυγίανση», είπε ο κ. Βρούτσης: «Η ανταπόδοση του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας θα καλύπτεται μόνο από εισφορές ενώ η εθνική σύνταξη θα είναι κρατικός προϋπολογισμός».

Περιγράφοντας σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο, ο κ. Βρούτσης είπε ότι με το νέο ασφαλιστικό οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται, και θα μειωθούν ακόμα 4% έως το 2023. Όσο για τις αναμενόμενες αυξήσεις στις συντάξεις είπε ότι αυτές θα προκύψουν για εκείνους με 30 έτη και μία ημέρα.

Όσοι έχουν προσωπική διαφορά, αυτή θα μειωθεί μέσα από τον συμψηφισμό, επισήμανε, δε, ότι από 1/1/2023 που έρχονται αυξήσεις λόγω τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και ΑΕΠ, θα επιταχυνθεί η γρηγορότερη αύξηση των συντάξεων.

Αύξηση θα δοθεί και στην επικουρική σύνταξη, και αυτό αφορά 280.000 συνταξιούχους, είπε ο κ. Βρούτσης λέγοντας ότι η αύξηση αυτή θα κυμανθεί από 5-200 ευρώ ή 99,5 ευρώ μεσοσταθμικά.

Απαντώντας στην κριτική για κατάργηση της 13ης σύνταξης, είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ. Μια 13η σύνταξη στοιχίζει 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε 970 εκατ. Δεν ήταν 13η σύνταξη αλλά προεκλογικό επίδομα για την προσέλκυση της ψήφου των συνταξιούχων είπε ο κ. Βρούτσης λέγοντας ότι «όσα χρήματα θα δίνονται, αυτό θα γίνεται με ασφαλιστικούς κανόνες και όχι με όρους κατανομής».

 

Tags
Back to top button