Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Φινλανδία: Πέπλο μυστηρίου με τη ζημιά στο υποθαλάσσιο καλώδιο με τη Γερμανία

Ανησυχία επικρατεί στους διεθνείς αναλυτές μετά τις αναφορές για ζημιά που σημειώθηκε στο υποθαλάσσιο καλώδιο που ενώνει τη Φινλανδία με τη Γερμανία.

Αντίστοιχα και οι δύο χώρες εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία» μετά τη ρήξη του καλωδίου C-Lion1, αφού τίθεται εν κινδύνω η ασφάλεια των ευρωπαϊκών υποδομών, ιδιαίτερα εν μέσω της έντασης με τη Ρωσία. Το καλώδιο, μήκους 1.170 χιλιομέτρων, σταμάτησε να λειτουργεί χθες το μεσημέρι, με τη φινλανδική εταιρεία διαχείρισης Cinia να αναφέρει ότι όλες οι οπτικές ίνες του καλωδίου υπέστησαν ζημιά. Εκπρόσωπος της Cinia δήλωσε ότι «τέτοιες βλάβες δεν συμβαίνουν σε αυτά τα νερά χωρίς εξωτερική παρέμβαση», υποδεικνύοντας την πιθανότητα σαμποτάζ.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Φινλανδίας υπογράμμισαν την αυξανόμενη απειλή υβριδικού πολέμου, τονίζοντας: «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια απειλείται όχι μόνο από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και από υβριδικές ενέργειες από κακόβουλους παράγοντες».

Παρότι το πρόβλημα δεν επηρέασε τη διαδικτυακή σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, χάρη σε εναλλακτικές διαδρομές καλωδίων, το περιστατικό έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ευπάθεια των ζωτικών υποδομών.

Σε απόγνωση η Γαλλία: Η Ρωσία γίνεται όλο και πιο επιθετική - Δεχόμαστε υβριδικό πόλεμο – Συνέπειες για τους Ευρωπαίους

Η ανησυχία για υβριδικό πόλεμο

Οι ζημιές σε ζωτικής σημασίας υποδομές της Βαλτικής Θάλασσας έχουν ενισχύσει τους φόβους για τη χρήση υβριδικών μεθόδων πολέμου από κακόβουλους παράγοντες. Η κοινή δήλωση των δύο υπουργών Εξωτερικών τονίζει ότι η απειλή τέτοιων ενεργειών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ήδη βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής για πιθανές επιθέσεις σε υποδομές, ενώ το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει τη συνεργασία του για την προστασία των υποθαλάσσιων συνδέσεων και αγωγών.

Οι φινλανδικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα για την αιτία της ζημιάς στο C-Lion1, με στόχο να αποκαλυφθεί αν πρόκειται για ατύχημα ή κακόβουλη ενέργεια.

Προηγούμενα περιστατικά και εντεινόμενοι φόβοι

Η διακοπή του C-Lion1 δεν είναι το πρώτο περιστατικό βλάβης σε υποδομές της Βαλτικής Θάλασσας. Τον Οκτώβριο του 2023, ένας αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας υπέστη σοβαρές ζημιές, οι οποίες αποδόθηκαν στην έλξη άγκυρας ενός κινεζικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Παράλληλα, το 2022 σημειώθηκε έκρηξη στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, την οποία Γερμανοί εισαγγελείς συνεχίζουν να ερευνούν. Το περιστατικό έχει πυροδοτήσει θεωρίες συνωμοσίας, με ανεπιβεβαίωτες φήμες να κατηγορούν την Ουκρανία, τη Ρωσία ή ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, την Κυριακή, καταγράφηκε διακοπή 218 χιλιομέτρων ενός άλλου υποθαλάσσιου καλωδίου που συνδέει τη Λιθουανία με το νησί Γκότλαντ της Σουηδίας.

 

Tags
Back to top button