Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Έβρος: Νεκροί κραυγαετός και μαυρόγυπας από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, γνωστοποίησε πως δύο σπάνια αρπακτικά, ένας κραυγαετός κι ένας μαυρόγυπας, βρήκαν τραγικό θάνατο έπειτα από πρόσκρουση σε έλικες ανεμογεννητριών, στην περιοχή του Νοτίου Έβρου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον φορέα, ο νεκρός κραυγαετός εντοπίστηκε στις 19 Αυγούστου από κάτοικο του οικισμού Φερών, κάτω από ανεμογεννήτρια αιολικού πάρκου πλησίον του οικισμού της Μελίας. Δύο μέρες αργότερα, εντοπίστηκε, από εκπροσώπους του φορέα  και ο νεκρός μαυρόγυπας, πλησίον ανεμογεννήτριας αιολικού πάρκου, βόρεια του οικισμού Λεπτοκαρυά. 

Σημειώνεται πως ο γύπας εντοπίστηκε με τη βοήθεια του δορυφορικού πομπού που έφερε και ο οποίος βρέθηκε στο έδαφος και σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από το πτώμα του αρπακτικού και με τη συμβολή του εκπαιδευμένου σκύλου του WWF Ελλάς. 

Η αιτία θανάτου προκύπτει, σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης από τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης και των ακτινογραφιών των δύο νεκρών πουλιών, ενώ επιβεβαιώνεται και από τη γνωμάτευση επιστήμονα βιολόγου από την Ισπανία, με μακρόχρονη εμπειρία σε προσκρούσεις αρπακτικών πουλιών σε ανεμογεννήτριες και έρευνα σε επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στα πουλιά. 

Επ' αφορμή των δύο νεκρών αρπακτικών, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση πως τα «δύο θλιβερά περιστατικά θανάτου προστατευόμενων και απειλούμενων ειδών ορνιθοπανίδας από σύγκρουση με έλικες ανεμογεννήτριας, προστίθενται στον κατάλογο με τα 14 αρπακτικά πουλιά που εντοπίστηκαν τη δίχρονη περίοδο που πραγματοποιήθηκε από το WWF Ελλάς, η συστηματική αναζήτηση (2008-2010) και επιπλέον τα 4 αρπακτικά πουλιά εκτός περιόδου αναζήτησης μετά το 2010. Λαμβάνοντας υπόψη και τα δύο πρόσφατα περιστατικά, μεταξύ των 20 συνολικά πλέον αρπακτικών πουλιών που έχουν βρεθεί νεκρά, λόγω πρόσκρουσης, εντοπίστηκαν 3 νεκροί μαυρόγυπες, 6 νεκρά όρνια, 1 ζωντανό ακρωτηριασμένο όρνιο, 1 νεκρός κραυγαετός και 2 νεκροί φιδαετοί». 

Τέλος ο φορέας εκφράζει την εκτίμηση πως «τα σπάνια αρπακτικά πουλιά που έχουν εντοπιστεί καταδεικνύουν σαφέστατα το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή των Εθνικών Πάρκων και των περιοχών ΖΕΠ της Θράκης, με το μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών (237 εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες), εντός του ζωτικού χώρου μεγάλων αρπακτικών πουλιών και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για άμεσο σχεδιασμό ορθής χωροθέτησης Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και εγκατάστασης πρόσθετων συστημάτων αποφυγής σύγκρουσης αρπακτικών πτηνών με Α/Γ σε υφιστάμενα-εγκατεστημένα αιολικά πάρκα». 

 

Tags
Back to top button