Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Έβρος: Γιος του Αίμου και της Ροδόπης που λατρεύτηκε από τους Θράκες ως θεός (φωτό, βίντεο)

Ο δεύτερος σε μέγεθος ποταμός της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετά τον Δούναβη, πηγάζει από τα όρη Ρίλα στη Βουλγαρία και καταλήγει στο Θρακικό πέλαγος. Με τα εντυπωσιακά 530 χιλιόμετρά του ο Έβρος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Βαλκανικής χερσονήσου.

Η μυθολογία λέει πως ο Έβρος ήταν γιος του Αίμου και της Ροδόπης και λατρεύτηκε από τους Θράκες ως θεός. Κατά μια άλλη θεωρία ο ποταμός ονομαζόταν Ρόμβος αλλά μετονομάστηκε σε Έβρο από τον γιο του μυθικού βασιλιά της Θράκης Κάσσανδρου που πνίγηκε στα νερά του.

Σε μικρό μέρος του ο ποταμός, που είναι γνωστός και ως Μαρίτσα, βρίσκεται και σε τουρκικό έδαφος, αποτελώντας το γεωγραφικό σύνορο της χώρας μας με την Τουρκία. Περνά από πολλές κωμοπόλεις όπως το Πύθιο, οι Φέρες, το Διδυμότειχο και το Σουφλί και εκβάλλει στο βόρειο Αιγαίο.

Στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, ο ποταμός σχηματίζει μεγάλο δέλτα, διεθνούς οικολογικής σημασίας. Συνολική έκταση 95.000 στρεμμάτων (80.000 χερσαία και 15.000 στρ. υδάτινη επιφάνεια) έχει ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί. Επίσης, μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura 2000.

Ο υγρότοπος χαρακτηρίζεται τόσο από την ποικίλη βλάστηση -παραποτάμια, αρμυρίκια, υγρά λιβάδια, βλάστηση λιμνοθάλασσας και υποβρύχια- όσο και από τη μεγάλη ποικιλία της πανίδας- παρότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει υποστεί σημαντική υποβάθμιση. Το δέλτα είναι πολύ σημαντικό για τα πουλιά που είτε ξεχειμωνιάζουν εδώ είτε το χρησιμοποιούν ως μεταναστευτικό σταθμό. Αφθονούν επίσης αμφίβια, ερπετά, θηλαστικά και ψάρια.

Από τον Φορέα Διαχείρισης του δέλτα του Έβρου γίνονται οργανωμένες περιηγήσεις στην προστατευόμενη περιοχή με παραδοσιακές πλάβες, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον πυρήνα του ποταμού και την εντυπωσιακή φύση του.

Tags
Back to top button