Στο 2,4% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,5% από 2,6% τον Μάιο.
Στο 2,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο (όσο και τον Μάιο) και στο 2,5% για την ευρωζώνη (από 2,6% τον Μάιο), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον Ιούνιο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (4,1%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,5%, έναντι 2,6% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,7%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο) και την ενέργεια (0,2%, έναντι 0,3% τον Μάιο).
Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, υποχώρησε επίσης ελαφρώς, στο 2,8% ετησίως από 2,9% έναν μήνα πριν.
Eurostat: Στο 2,5% στη Γερμανία
Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία μετά από δύο μήνες επιτάχυνσης, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της χώρας παρουσιάζει σημάδια στασιμότητας.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο από 2,8% τον Μάιο και κινήθηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Το ενεργειακό κόστος συνέχισε να μειώνεται, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών παρέμειναν αμετάβλητες στο 3,9%.
Οι εκτιμήσεις της Bundesbank
Η Bundesbank αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ελαφρώς μέχρι τον Σεπτέμβριο, προτού ανακάμψει και πάλι μέχρι το τέλος του έτους. Ενώ η οικονομία «συνεχίζει να αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους, υπάρχουν αυξανόμενα φωτεινά σημεία», ανέφερε τον περασμένο μήνα.
"Πρωταθλήτρια" Ευρώπης η Ελλάδα στην ...ακρίβεια! Είμαστε η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη με 38% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο σε ... βασικά αγαθά
Η αύξηση των μισθών ενέχει ανοδικό κίνδυνο για τις τιμές. Οι αμοιβές βάσει διαπραγματεύσεων αυξήθηκαν 6,2% το πρώτο τρίμηνο και οι απαιτήσεις του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γερμανίας για ενίσχυση 7% για σχεδόν 4 εκατομμύρια εργαζόμενους στη βιομηχανία μετάλλων και ηλεκτρικών εξαρτημάτων υποδηλώνουν ότι η πίεση θα συνεχιστεί.
Ενώ η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη των 20 εθνών πίσω στο 2% προς το τέλος του 2025, η Bundesbank προβλέπει κατά μέσο όρο 2,2% το επόμενο έτος για τη Γερμανία.
Τι συνέβη στη Γαλλία
Στο 2,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούνιο, επιβραδυνόμενος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Η επιβράδυνση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων συνέβαλε στη μείωση του συνολικού πληθωρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Η πτώση από το 2,6% του Μαΐου ήταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters.
Η κυβέρνηση Μακρόν δαπάνησε δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για να κρατήσει τις τιμές από το να αυξηθούν τόσο πολύ όσο και αλλού στην Ευρώπη.
Χαμηλότερα στην Ισπανία
Χαμηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Ιούνιο λόγω της επιβράδυνσης των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, η οποία αντιστάθμισε την εκτίναξη του κόστους των υπηρεσιών αναψυχής και πολιτισμού καθώς ξεκίνησε η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος.
H ισπανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το συνολικό ποσοστό του πληθωρισμού μειώθηκε στο 3,5% τον Ιούνιο από 3,8% τον Μάιο, αλλά ήταν ελαφρώς υψηλότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι σε προηγούμενη δημοσκόπηση του Reuters.