Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ετοιμάζουν τον στρατό οι Τούρκοι; Τι ανακοίνωσε ο Τουρκικός οργανισμός Εκτάκτων Αναγκών σε απόρρητη έκθεση για την Σαντορίνη

Ο τουρκικός κρατικός οργανισμός Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD) και η Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Εξερεύνησης Ορυκτών (MTA) ανακοίνωσαν την προκαταρκτική έκθεση αξιολόγησης σχετικά με τους σεισμούς που συνεχίζονται στο Αιγαίο από τις 28 Ιανουαρίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο Πέλαγος μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα AKSAM.

Ο τουρκικός οργανισμός ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των σεισμών που σημειώθηκαν στο Αιγαίο, στο νησί της Σαντορίνης και τα παρακείμενα νησιά, άρχισαν να εντείνονται από τις 28 Ιανουαρίου, ξεπερνώντας τους 900 σεισμούς.

Η έκθεση ανέφερε ότι "οι σεισμοί, ο μεγαλύτερος από τους οποίους είχε όριο 5,1, επικεντρώθηκαν στα βορειοανατολικά της Σαντορίνης και ότι τα βάθη των σεισμών κυμαίνονταν μεταξύ 5 χιλιομέτρων και 25 χιλιομέτρων.

Σούπερ μάρκετ: Τέλος οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες από τα ράφια... οι τιμές ανεβαίνουν!

Υπενθυμίζει ότι ο πλησιέστερος σεισμός στις τουρκικές ακτές ήταν 140 χιλιόμετρα μακριά, ενώ γράφει: «Οι σεισμοί είναι συγκεντρωμένοι στην περιοχή του ηφαιστείου Columbo, το οποίο έχει έναν υποθαλάσσιο κρατήρα που βρίσκεται 6,5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης.

Το ηφαίστειο Columbo είναι μέρος του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης και είναι επικίνδυνη κατάσταση από το 1950».

Η τουρκική έκθεση υπενθύμισε ότι "το ηφαίστειο της Σαντορίνης και τα πέριξ νησιά, είναι ένα ενεργό ηφαιστειακό σύμπλεγμα, με την τελευταία καταγεγραμμένη έκρηξη να σημειώνεται το 1950, ενώ  το τσουνάμι που σημειώθηκε μετά την έκρηξη έφτασε στις τουρκικές ακτές.

Η έκθεση τονίζει ότι ελληνικές πηγές ανέφεραν ότι οι σεισμοί ήταν τεκτονικής προέλευσης, σύμφωνα με τις αρχικές έρευνες, αλλά ότι οι τεκτονικές συγκρούσεις είναι  γεωλογικά γεγονότα που προκαλούν έκρηξη του ηφαιστίων.

Σημείωσε επίσης ότι η έκρηξη ηφαιστείου, θα μπορούσε να συμβεί ως αποτέλεσμα τεκτονικών κινήσεων, καθώς και σεισμικών κινήσεων που αναπτύσσονται σε έναν θάλαμο μάγματος, και σημείωσε τα ακόλουθα: "Ως εκ τούτου, οι σεισμοί όπως αυτοί που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά και από τις δύο πλευρές. Υπάρχει πιθανότητα η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα να οδηγήσει σε πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Παρόμοια ένταση σεισμικής δραστηριότητας σημειώθηκε στην ίδια περιοχή για 14 μήνες το 2011-2012, αλλά δεν προκάλεσε ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Αυτά τα φαινόμενα συμβαίνουν ανάλογα με τον τύπο της έκρηξης, την έντασή της, την αλληλεπίδραση μάγματος-νερού και παρόμοια διαφορετικά γεωλογικά χαρακτηριστικά".

Η ανάπτυξη της ηφαιστειακής δραστηριότητας αξιολογείται λεπτομερώς εξετάζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά.

“Ιστορικά αρχεία, με τα αποτελέσματα κινδύνων όπως η μεταφορά λεπτόκοκκου υλικού ηφαιστειακής τέφρας από το ηφαίστειο μέσω του αέρα και του ανέμου, πυροκλαστικές ροές που μπορεί να αναπτυχθούν ανάλογα με το ύψος και της έκρηξης του ηφαιστείου, αλλά και το τσουνάμι που δημιουργείται μετά από έκρηξη ή σεισμό μπορεί να φτάσουν και στην χώρα μας ( Τουρκία).

Για αυτούς τους λόγους, η δραστηριότητα που σημειώνεται στο Αιγαίο παρακολουθείται προσεκτικά όσον αφορά τους κινδύνους σεισμών, ηφαιστειοτήτων και τσουνάμι», αναφέρει η τουρκική έκθεση.

Η έκθεση ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται στο περιβάλλον γνωστό ως Νησιωτικό Τόξο του Νοτίου Αιγαίου και ότι σε αυτό το γεωλογικό περιβάλλον, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε ένα νοητό τόξο κατά μήκος της γραμμής Αθήνας, Σαντορίνης και Αλικαρνασσού, υπάρχουν πολλά ενεργά ηφαίστεια σε  Μήλο, Σαντορίνη και Νίσυρο, που έχουν εκραγεί πολλές φορές τα τελευταία 10 χιλιάδες χρόνια.

Η έκθεση αναφέρει, "Η Ζώνη Βύθισης του Αιγαίου (EDBZ), η οποία αποτελεί το όριο μεταξύ της πλάκας Αιγαίου-Ανατολίας και της Αφρικανικής πλάκας, διέρχεται νότια της ζώνης αυτής.

Κατά μήκος αυτής της ζώνης, η Αφρικανική πλάκα βρίσκεται  κάτω από την πλάκα Αιγαίου-Ανατολίας με ρυθμό 20 χιλιοστά ανά τετράγωνο χιλιοστόμετρα, και γίνεται κατανοητό ότι αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ακόμη συνοδευτεί από σεισμούς με βαθύτερη εστίαση», αναφέρει η τουρκική μελέτη.

Η έκθεση τόνισε ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή για τους Σεισμούς της AFAD, Τούρκοι επιστήμονες και ερευνητές παρακολουθούν διαφορετικές πτυχές της σεισμικής δραστηριότητας, ζητώντας από τους Τούρκους πολίτες, να μην εμπιστεύονται εικασίες σε  αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτός από δηλώσεις που γίνονται από επίσημους φορείς, κάτι που ισχύει και στην Ελλάδα φυσικά.

Tags
Back to top button