Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Εθνική Ασφαλιστική: Η Γ.Σ. εγκρίνει την πώληση στο CVC – Οι όροι της συναλλαγής

Τo «πράσινο φως» για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners, στη βάση της δεσμευτικής συμφωνίας Εθνικής Τράπεζας και επενδυτή, έδωσε η σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων του συστημικού ομίλου.

Πρόκειται για μία απόφαση ορόσημο για το μέλλον της ΕΤΕ, καθώς τακτοποιείται η εκκρεμότητα ρευστοποίησης του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου, στη βάση των δεσμεύσεων έναντι της Κομισιόν και ενισχύονται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, συνθήκη αναγκαία για την πλήρη εξυγίανση από τα κόκκινα δάνεια.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, σημείωσε μεταξύ άλλων πως αυτή τη στιγμή η ΕΤΕ βρίσκεται ακόμα σε σχέδιο αναδιάρθρωσης, γεγονός που περιορίζει την ελευθερία κινήσεων έναντι του ανταγωνισμού, καθώς τα αντίστοιχα πλάνα των άλλων συστημικών ομίλων έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «κάθε καθυστέρηση έχει δυσχερείς επιπτώσεις για την τράπεζα καθώς μέρος της κρατικής βοήθειας που έλαβε στο παρελθόν μπορεί να θεωρηθεί παράνομη από την ΕΕ και να ζητηθεί η επιστροφή του».

Επιπλέον, ο κ. Μυλωνάς ανέδειξε στην ομιλία του τις δυσκολίες προσέλκυσης ενός επενδυτή που «να διαθέτει κεφάλαια, σεβασμό στην εταιρεία και εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία». Σε σχέση με το εναλλακτικό σχέδιο εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο, ώστε να μειωθεί το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας στο μετοχικό της κεφάλαιο με έμμεσο τρόπο, ο CEO της ΕΤΕ τόνισε ότι σε αυτήν την περίπτωση το εγχείρημα θα είχε αμφίβολη έκβαση και ίσως δυσμενέστερο αποτέλεσμα για την τράπεζα.

Οι όροι της πώλησης

Σύμφωνα με την τελική συμφωνία με το CVC που επικύρωσε η ΓΣ, το τίμημα διαμορφώνεται στα 454,5 εκατ. ευρώ. Μέρος αυτού, ύψους ως 120 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί εάν επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων έως το 2026 μέσω του δικτύου της ΕΤΕ. Η συνολική δε χρονική διάρκεια της δέσμευσης για αποκλειστική συνεργασία των δύο πλευρών στο bancassurance είναι 15ετής.

Με την πώληση της θυγατρικής της η ΕΤΕ πετυχαίνει τα εξής:

  • Τακτοποιεί τη δέσμευση έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διάθεση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, λόγω της συμμετοχής και του Δημοσίου στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015.
  • Η μη υλοποίησή της θα είχε πολύ δυσχερείς επιπτώσεις. Κι αυτό διότι η κρατική ενίσχυση του 2015 θα μπορούσε να κριθεί παράνομη και η Επιτροπή να ζητούσε την επιστροφή της. Δηλαδή με μία κίνηση η ΕΤΕ θα κινδύνευε με ισόποση της κρατικής βοήθειας μείωση των κεφαλαίων της!
  • Πετυχαίνει τη μείωση του σταθμισμένου στον κίνδυνο ενεργητικού και με τον τρόπο αυτόν ενισχύει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατά 60 μονάδες βάσης, εξέλιξη σημαντική για την εκτέλεση των επόμενων κινήσεων του σχεδίου εξυγίανσης του ισολογισμού της. Μάλιστα, μαζί με την τιτλοποίηση Frontier που θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, η ενίσχυση της κεφαλαιακής ισχύς της θα φτάσει τις 170 μ.β.
  • Ολοκληρώνει τη συναλλαγή, καλύπτοντας όλη τη ζημιά που προκύπτει από τη διαφορά τιμήματος και λογιστικής αξίας της ασφαλιστικής στα βιβλία της τράπεζας, εκμεταλλευόμενη την υψηλή κερδοφορία της πριν από την εφετινή χρήση.

Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγει την ενεργοποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία και πως δεν θα επηρεαστούν οι εφετινές οικονομικές καταστάσεις από το deal με το CVC, διευκολύνοντας την επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων.

Tags
Back to top button