Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Εστίαση: Αποφασίστηκε η ημερομηνία για το άνοιγμα

Μπορεί τα κρούσματα στη χώρα μας να παραμένουν πολύ ψηλά και τα νοσοκομεία να πιέζονται ασφυκτικά, ωστόσο η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα και τη μετα-lockdown εποχή.

Όπως είπε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στόχος είναι τον Απρίλιο να ανοίξουν τα καφέ και εστιατόρια που διαθέτουν τραπεζάκια έξω.

Σερβιτόροι-ρομπότ για να σωθεί η εστίαση στο Πόρτλαντ

Στρώνει τραπέζι η εστίαση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, βάσει των σημερινών επιδημιολογικών δεδομένων, το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει είτε στις 12 Απριλίου, είτε μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 του ίδιου μήνα.

Πάντως, μέχρι στιγμής, επικρατέστερη είναι η 12η Απριλίου, ούτως ώστε να προλάβουν τα καταστήματα το Πάσχα, το οποίο είναι τρεις εβδομάδες μετά.

Μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, δηλαδή για τρεις εβδομάδες, η εστίαση θα λειτουργεί σε ανοιχτούς χώρους.

Τα πολύ αυστηρά μέτρα

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του MEGA, τα μέτρα αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο αυστηρά από αυτά που είχαμε συνηθίσει πριν το κλείσιμό της, τον περασμένο Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως τέσσερα άτομα.

Ακόμα, το σχέδιο είναι να γίνονται πολύ συχνά τεστ στους εργαζόμενους. Τα χρήματα για τα covid test θα καλυφθούν εν μέρει από την κυβέρνηση. Δηλαδή, θα επιδοτηθούν οι εργοδότες για να κάνουν πιο συχνά τεστ στους εργαζόμενους, όπως έγινε με τις σόμπες εξωτερικού χώρου.

Η εστίαση έχει δεχτεί ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα, με τα καταστήματα να είναι κλειστά για 5 και πλέον μήνες. Αυτός είναι ο λόγος που από την κυβέρνηση ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στο άνοιγμα της και θέλουν να στηρίξουν τον κλάδο με κάθε τρόπο, ώστε να μπορέσει να επανέλθει.

 

Στο άνοιγμα της εστίασης αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το Πάσχα είναι μια πιθανή περίοδος για να ανοίξει η εστίαση, όμως σε εξωτερικούς χώρους.

Συμφωνά με τον υπουργό λόγω της προόδου στο κομμάτι των εμβολιασμών είμαστε πολύ κοντά στο να αρχίσει αυτό να φαίνεται και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Περάσαμε τη θύελλα και το ναυάγιο και αρχίζουμε να βλέπουμε την ξηρά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κραυγή αγωνίας από τους ανθρώπους της εστίασης

Με τις τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις να έχουν ήδη βάλει λουκέτο, πορεύεται σε ένα σκοτεινό τούνελ, ενώ οι παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για τα χειρότερα εάν σύντομα δεν βρεθεί τρόπος η αγορά να ανοίξει, αλλά και εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα οικονομικής στήριξης για τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι οι πλέον πληττόμενες από την πανδημία.

Δρόμοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων πόλεων της χώρας που έσφυζαν από ζωή, με δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και καφέ καθημερινά να φιλοξενούν χιλιάδες καταναλωτές, είναι εδώ και έναν χρόνο έρημοι, με τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους να βρίσκονται σε απόγνωση. Μόνο τη χρονιά που πέρασε οι απώλειες στον κλάδο ξεπέρασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι επιχειρηματίες λένε πώς χάθηκε η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων, χάνονται οι Απόκριες και η Καθαρή Δευτέρα, η ελπίδα που έμεινε είναι να μη χαθεί και το Πάσχα και να μπορέσουν έστω και με αυστηρότερα μέτρα σύντομα να «στρώσουν» τραπέζια.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, αναφερόμενος στον Γολγοθά που «ανεβαίνει» η εστίαση και οι άνθρωποί της τονίζει ότι βιώνουν από τον περασμένο Μάρτιο του 2020 ένα αδιέξοδο.

Ο τζίρος έχει κατακρημνιστεί, οι επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό, ενώ η ρευστότητα είναι μηδενική για περίπου τα 2/5 των επιχειρήσεων, ενώ ακόμα και τα δάνεια που δόθηκαν σε επιχειρήσεις του κλάδου ανήλθαν μόλις στο 0,5% του συνόλου των δανείων που εκταμίευσαν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί είναι πολλές και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση δεν ήταν ικανά να δώσουν διέξοδο, ενώ φοβάται την επόμενη ημέρα εάν δεν υπάρξει σωστός σχεδιασμός από την πολιτεία.

 

Tags
Back to top button