Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Έρχονται αλλαγές στα στα ΚΤΕΟ! Ποια αυτοκίνητα θα κόβονται

Προ των πυλών φαίνεται ότι βρίσκεται η ψήφιση του νομοσχεδίου που σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές στους ελέγχους των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στα ΚΤΕΟ.

Μολονότι το μερίδιο αγοράς των diesel ΙΧ μειώνεται διαρκώς στη χώρα μας, φτάνοντας πλέον μικρό μονοψήφιο ποσοστό, ο στόλος των κυκλοφορούντων πετρελαιοκίνητων απαρτίζεται από εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα, όπως αναφέρει το 

Πολλά από τα εν λόγω ΙΧ, ωστόσο, συνιστούν ωρολογιακές βόμβες, δεδομένου ότι κυκλοφορούν δίχως DPF, δηλαδή το φίλτρο που μειώνει τα βλαβερά μικροσωματίδια (ακάθαρτα σωματίδια άνθρακα).

Σήμερα, στη χώρα μας είναι αδύνατο να διαπιστωθεί αν ένα όχημα κυκλοφορεί δίχως DPF, κάτι το οποίο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να αλλάξει, προκαλώντας πονοκέφαλο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες diesel ΙΧ.

Ειδικότερα, το φίλτρο ενσωματώνεται σε όλα τα αυτοκίνητα diesel προδιαγραφών Euro 5 (από το 2009 και έπειτα) και Euro 6, αλλά αρκετοί ιδιοκτήτες το αφαιρούν είτε για να αυξήσουν την απόδοση του κινητήρα, είτε διότι το DPF χρήζει αντικατάστασης, αλλά αρνούνται να επωμιστούν το μεγάλο κόστος που μπορεί να φτάσει σε τετραψήφιο ποσό.Το DPF φράζει με την πάροδο του χρόνου λόγω της συσσώρευσης αιθάλης (σωματίδια από την καύση του πετρελαίου) και αν δεν γίνεται η λεγόμενη «αναγέννηση» μπορεί να βουλώσει πλήρως και να χρειάζεται αντικατάταση.

Η κυκλοφορία χιλιάδων ΙΧ χωρίς DPF συνιστά απειλή για το περιβάλλον αλλά και την ανθρώπινη υγεία, με απότεσμα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να έχει προλειάνει το έδαφος για τη διενέργεια σχετικών ελέγχων στα ΚΤΕΟ, μέσω του λεγόμενου ερανιστικού νομοσχεδίου που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2025 και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο του 2025.

Υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου αναφέρουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει τεράστιες αλλαγές στα κέντρα τεχνικού ελέγχου, ενώ θα απαιτήσει την απόκτηση νέου σύγχρονου εξοπλισμού μεγάλης ακρίβειας επί των μετρήσεων.

Το όριο των εκπεμπόμενων μικροσωματιδίων στη χώρα μας αναμένεται να ανέρχεται σε 1.000.000 μικροσωματίδια/ανά κυβικό εκατοστό, και ο έλεγχος θα διενεργείται στα diesel οχήματα κατηγοριών Euro 5 και Euro 6, αντικαθιστώντας τη μέτρηση του συντελεστή θολερότητας “Κ” των εκπεμπόμενων καυσαερίων των συγκεκριμένων οχημάτων.

Στην Ευρώπη έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται ως υποχρεωτικός ο έλεγχος των μικροσωματιδίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γερμανία όπου τα κέντρα ελέγχου πιάνουν συχνά στις δαγκάνες τους μοντέλα που το DPF είτε έχει αφαιρεθεί είτε φέρει βλάβη και επομένως αδυνατεί να φέρει εις πέρας την αποστολή του, όπως αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα.

Επομένως, οι ιδιοκτήτες των εν λόγω μοντέλων καλούνται να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουντ το φίλτρο, βγάζοντας από την τσέπη τους ένα ποσό που μπορεί να υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ. Στην Ελλάδα κάθε όχημα πρέπει να υποβάλλεται σε τεχνικό έλεγχο 4 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του και στη συνέχεια ανά δύο έτη.

 

 

 

Tags
Back to top button