Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

ΕΡΕΥΝΑ: Οι «κομπάρσοι» του εγκεφάλου παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε Αλτσχάιμερ και άνοια

Εδώ και πολλά χρόνια, η επιστημονική έρευνα για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια έχει επικεντρωθεί στα βασικά εγκεφαλικά κύτταρα, τους «νευρώνες».


Όμως μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι μελέτες πρέπει πλέον να εστιάσουν και στους «κομπάρσους», στα γλοιακά κύτταρα, που αποτελούν τα βοηθητικά-υποστηρικτικά κύτταρα των νευρώνων.

Οι Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι, καθώς οι άνθρωποι γερνάνε, οι σημαντικότερες αλλαγές στον εγκέφαλο αφορούν τα βοηθητικά κύτταρα και μάλιστα σε εκείνες κυρίως τις περιοχές του εγκεφάλου που προσβάλλονται κατ’ εξοχήν από τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον κ.α.).

Οι επιστήμονες του νέου μεγάλου βρετανικού Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ και του Ινστιτούτου Νευρολογίας του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιερνέι Ούλε, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell Reports», μελέτησαν δείγματα εγκεφαλικού ιστού από 480 υγιείς ανθρώπους, που είχαν πεθάνει σε ηλικία 16 έως 106 ετών.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι, καθώς ο υγιής ανθρώπινος εγκέφαλος γερνάει, τις περισσότερες μεταβολές δεν υφίστανται οι νευρώνες, αλλά οι «βοηθοί» τους. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ νευρώνων και γλοιακών κυττάρων θα αποτελέσουν το νέο «καυτό» πεδίο επιστημονικών ερευνών σχετικά με τη νευροεκφύλιση και την άνοια.


«Αποτέλεσε έκπληξη για μας να βρούμε ότι τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τα γλοιακά κύτταρα των εγκεφάλων μας, είναι αυτά που εμφανίζουν τις πιο δραματικές αλλαγές στην έκφρασή τους, καθώς γερνάμε. Έως τώρα είχαμε επικεντρωθεί στους νευρώνες, καθώς αυτά τα κύτταρα εμπλέκονται στη νόηση και τη μνήμη, αλλά τώρα πλέον πρέπει να αλλάξουμε την εστίασή μας», δήλωσε ο δρ Ούλε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ– ethnos.gr

Tags
Back to top button