Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα: Οι Έλληνες δουλεύουν 180 ημέρες το χρόνο για να συντηρούν το κράτος

Όπως φαίνεται, οι Έλληνες ξοδεύουν τον μισό τους χρόνο εργαζόμενοι για να πληρώνουν φόρους για το κρατος.

Εκατόν ογδόντα ημέρες τον χρόνο δουλεύουν οι Ελληνες για να συντηρούν το κράτος και δυστυχώς η τάση αυτή δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, ότι δηλαδή μπορούμε να φθάσουμε χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Πορτογαλία όπου τελειώνουν τις υποχρεώσεις τους τον Απρίλιο ή το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης (ΚεΦίΜ), για το 2019 ως «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» υπολογίζεται η 30ή Ιουνίου. Η «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» είναι η πρώτη μέρα του χρόνου που οι Ελληνίδες και οι Ελληνες έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το εισόδημά τους. Για 180 από τις 365 μέρες του χρόνου θα εργαζόμαστε φέτος για το κράτος:

• Το 2019 θα δουλέψουμε 73 ημέρες για έμμεσους φόρους, 46 για άμεσους και 61 για κοινωνικές εισφορές.

• Η επίδοση της Ελλάδας είναι η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε., ενώ οι Ελληνες το 2018 ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τη φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται.

• Κάθε χρόνο από το 2009 και μετά προστίθενται κατά μέσον όρο 3,5 επιπλέον ημέρες που εργάζεται κάθε πολίτης για το κράτος.

• Η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές (78 δισ. το 2019) είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά (42 δισ. το 2017) για την κάλυψη των βασικών αναγκών (στέγαση, διατροφή, μεταφορές, ένδυση κ.λπ.). Ειδικότερα και με βάση τον προϋπολογισμό του 2019, τα συνολικά φορολογικά έσοδα φέτος προβλέπεται να ανέλθουν στα 78 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 31,4 δισ. ευρώ αφορούν έμμεσους φόρους, τα 19,7 δισ. ευρώ αφορούν άμεσους φόρους, ενώ 26,4 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε κοινωνικές εισφορές. Την παρουσίαση της έκθεσης από τον ερευνητή του ΚΕΦίΜ Κωνσταντίνο Σαραβάκο, σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Αδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «πρέπει να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα ομοιάζουμε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και γιατί όχι να είμαστε και καλύτεροι σε βάθος χρόνου, ενώ από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο επίπεδο επενδύσεων και την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, γεγονός που συνεπάγεται ότι τα φορολογικά κίνητρα ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση. Υποστήριξε, παράλληλα, ότι για να συγκριθεί το φορολογικό επίπεδο μεταξύ των χωρών, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος. «Πρέπει να σεβόμαστε τους φορολογουμένους», πρόσθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης μέσω ενός ενάρετου κύκλου αύξησης των επενδύσεων έτσι ώστε να πλησιάσουμε στο κέντρο της Ευρώπης και να βελτιώσουμε τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών.

Πάντως, το Οικονομικό Ινστιτούτο Molinari υπολογίζει την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» (Tax Liberation Day) για την Ελλάδα τη 10η Ιουλίου. Η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιρλανδία παραμένουν για τέταρτη συνεχή χρονιά στις τρεις καλύτερες θέσεις ενώ η Ελλάδα στην τέταρτη χειρότερη θέση. Η «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» για την Ελλάδα είναι ανάλογη των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Αντίθετα, γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος ή χώρες που επίσης βρέθηκαν σε πρόγραμμα διάσωσης όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βρίσκονται ανάμεσα στα κράτη με τη μικρότερη φορολογική επιβάρυνση.

Tags
Back to top button