Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει πως οι συνηθισμένες ενδείξεις πριν την έκρηξη ενός ηφαιστείου, δεν είναι απαραίτητο να εμφανιστούν.
Συγκεκριμένα, ερευνώντας το ηφαίστειο Toba στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, οι γεωλόγοι βρήκαν πως σε δύο εκρήξεις πριν 840.000 χρόνια και 75.000 χρόνια, δεν προηγήθηκε απότομη αύξηση του μάγματος στην καλντέρα του ηφαιστείου, αλλά συσσωρεύτηκε σιωπηλά μέχρι και τη στιγμή της έκρηξης.
Μάλιστα η δεύτερη έκρηξη χρειάστηκε το μισό χρόνο για την αύξηση του μάγματος λόγω της σταδιακής αύξησης της θερμοκρασίας στον ηπειρωτικό φλοιό κοντά στο μάγμα. «Είναι ένας φαύλος κύκλος εκρήξεων. Όσο περισσότερο το μάγμα θερμαίνει το φλοιό, τόσο πιο αργά ψύχεται και τόσο αυξάνεται ο ρυθμός συσσώρευσης μάγματος» σημειώνει ο γεωλόγος, Ping-Ping Liu.
Το ηφαίστειο Τόμπα
Όπως αναφέρει το Unboxholics για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PNAS, οι ερευνητές εκτιμούν πως σήμερα βρίσκονται περίπου 320 τετραγωνικά χιλιόμετρα μάγματος κάτω από τη λίμνη Toba, μία καλντέρα που δημιουργήθηκε από προηγούμενες εκρήξεις και έχει πλέον γεμίσει με νερό από το χιόνι και τη βροχή. Το νησί που βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης έχει αυξηθεί σε ύψος, υποδεικνύοντας πως το ηφαίστειο είναι ενεργό και το μάγμα συσσωρεύεται.
Τα υπερηφαίστεια
Εκτιμάται πως υπάρχουν 5-10 ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο ικανά για μία σούπερ-έκρηξη, μία που θα επηρέαζε καταστροφικά το παγκόσμιο κλίμα και το Toba είναι ένα από αυτά. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις λένε πως μία έκρηξη του Toba θα μπορούσε να καλύψει όλη τη Νοτιοανατολική Ασία με στάχτη, ενώ η πιο πρόσφατη έκρηξή του προκάλεσε ένα δεκαετή χειμώνα με τις θερμοκρασίες να πέφτουν σε όλο τον κόσμο.
«Η μελέτη μας δείχνει πως δεν υπάρχουν ακραία συμβάντα πριν την υπερ-έκρηξη. Στο Toba όλα συμβαίνουν σιωπηλά στο υπέδαφος και η ανάλυση μας δίνει μια ιδέα του τι να περιμένουμε», επισημαίνει η γεωλόγος, Luca Caricchi.