Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Έρευνα: Επιστήμονες ανακάλυψαν στη Σαντορίνη ηφαιστειακούς κώνους και σεισμικά ρήγματα

Έξι ηφαιστειακούς κώνους, ενεργά αλλά ανεξερεύνητα σεισμικά ρήγματα αλλά και ένα υποθαλάσσιο όρος ύφους 300 μέτρων αποκάλυψε η έρευνα Αμερικανών, Βρετανών και Ελλήνων επιστημόνων στο βυθό της Σαντορίνης.

Με το πείραμα Πρωτέας επιχειρήθηκε μέσα σε 26 ημέρες να γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία πλήρης καταγραφή του υποθαλάσσιου χώρου του νησιού των Κυκλάδων.

Οι έρευνες έγιναν το Δεκέμβριο του 2013, όμως τώρα έρχονται στο φως τα αποτελέσματα ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει, σύμφωνα με το Έθνος, το άγνωστο ενεργό σεισμικό ρήγμα που θεωρείται υπεύθυνο για τον μεγάλο σεισμό του 1956 στην Αμοργό.

Σε δεύτερο χρόνο από την έρευνα θα προκύψει μια τρισδιάστατη απεικόνιση σε βάθος 12 χιλιομέτρων των μαγματικών θαλάμων τόσο του ηφαιστείου της Σαντορίνης, όσο και του γειτονικού Κολούμπου, το οποίο θεωρείται ακόμη πιο επικίνδυνο, καθώς είναι επτά φορές πιο ενεργό από εκείνο της Σαντορίνης. Το ηφαίστειο αυτό μάλιστα φάνηκε να ξυπνάει την περίοδο 2011-2012 δίνοντας μια σειρά σεισμικών δονήσεων...

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα η επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών οι επιστήμονες διάλεξαν τη Σαντορίνη καθώς είναι το ηφαίστειο που έδωσε τη μεγαλύτερη έκρηξη στην ιστορία τα τελευταία 10.000, η οποία θεωρείται ότι άλλαξε την ανθρώπινη ιστορία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.

Tags
Back to top button