Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Αυτό το είδος καφέ είναι πιο επικίνδυνο για τον πλανήτη

Στο επίκεντρο επιστημονικής μελέτης βρέθηκε το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουν διάφορα είδη καφέ. Οι επιστήμονες εντόπισαν ποιο είδος είναι το πιο βλαβερό για το οικοσύστημα του πλανήτη. 

Συγκεκριμένα, ερευνητές στο University College London εξέτασαν τέσσερις τυπικές παραγγελίες στα Starbucks που έγιναν με συμβατικό καφέ arabica από τη Βραζιλία και το Βιετνάμ, δύο από τις κορυφαίες περιοχές καφέ στον κόσμο, και συνέκριναν το αποτύπωμα άνθρακα.

Ο καφές λάτε, δηλαδή αυτός που είναι φτιαγμένος με πολύ γάλα, είναι και εκείνος που παράγει τον περισσότερο άνθρακα, ακολουθούμενος από τον καπουτσίνο, τον flat white, τον εσπρέσο και τον Americano χωρίς γάλα.

Η χρήση εναλλακτικών μη γαλακτοκομικών προϊόντων θα έκανε το αγαπημένο σας είδος καφέ πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, Μαρκ Μάσλιν και Κάρμεν Ναμπ.

from on .

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας καφές λάτε έχει αποτύπωμα άνθρακα περίπου 0,55 kg και ακολουθούν ο καπουτσίνo με 0,41 kg και ο flat white με 0,34 kg.

Ωστόσο, όταν ο καφές παράγεται με υλικά φιλικότερα προς το περιβάλλον, αυτές οι τιμές μειώνονται σε 0,33 kg, 0,2 kg και 0,13 kg, αντίστοιχα.

Ακόμα, οι Μάσλιν και Ναμπ επισημαίνουν το εξής:

«Η μεγαλύτερη αναλογία γάλακτος-καφέ που χρησιμοποιείται σε αυτά τα είδη, οδήγησε σε σημαντική αύξηση του αποτυπώματος άνθρακα».

Εν τω μεταξύ, ένας εσπρέσο χωρίς γάλα έχει μέσο αποτύπωμα άνθρακα περίπου 0,28 kg, το οποίο δεν θεωρείται και χαμηλό.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για περαιτέρω μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του καφέ, όπως η αντικατάσταση χημικών λιπασμάτων με οργανικά υπολείμματα και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία του γεωργικού εξοπλισμού.

Ο καφές απαιτεί πολύ χώρο και πόρους, καθώς υπολογίζεται ότι μόνο το 25% της αποψίλωσης στο Περού σχετίζεται με την παραγωγή του προϊόντος.

Κάθε χρόνο, περισσότερα από 9,5 δισεκατομμύρια κιλά καφέ παράγονται παγκοσμίως, με συνολική εμπορική αξία 30,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η παγκόσμια ζήτηση για καφέ αναμένεται να τριπλασιάσει την παραγωγή έως το 2050, αυξάνοντας την πίεση στα δάση και άλλους οικοτόπους στις τροπικές περιοχές όπου καλλιεργείται.

Tags
Back to top button