Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Επτά υγιεινές τροφές που αυξάνουν την καλή χοληστερίνη

Η χοληστερόλη στο αίμα κυκλοφορεί ενσωματωμένη σε σφαιρικά σωματίδια που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες.

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες τέτοιων σωματιδίων: Οι κακές (LDL) λιποπρωτεΐνες και οι καλές (HDL) λιποπρωτεΐνες.

Όσες τροφές περιέχουν κακές λιποπρωτεΐνες πρέπει να αποφεύγονται. Από την άλλη, όσες περιέχουν καλές λιποπρωτεΐνες περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό και είναι οι παρακάτω:

Αυγά
Τα αυγά αποτελούν μία από τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορείτε να φάτε. Έχουν υψηλά επίπεδα καλής χοληστερίνης, αφού ένα αυγό περιέχει 211 mg.

Τυρί
Μία μερίδα τυριού (28 γραμμάρια) περιέχει 27 mg χοληστερόλης, δηλαδή περίπου 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Αν και το τυρί έχει συνδεθεί με αυξημένη κακή χοληστερίνη, υπάρχουν πολλές μελέτες οι οποίες έχουν δείξει ότι το τυρί με πλήρη λιπαρά δεν επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Ιδανική ποσότητα θεωρήθηκαν τα 80 γρ. τυριού την ημέρα. Αντίστοιχα, η ίδια ποσότητα τυριού με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά φάνηκε να αυξάνει την κακή χοληστερόλη.

Οστρακοειδή
Τα οστρακοειδή, συμπεριλαμβανομένων των καβουριών και των γαρίδων, αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου και σεληνίου.

Έχουν επίσης υψηλή χοληστερόλη σε ποσότητα 166 mg ανά 85 γραμμάρια, δηλαδή πάνω από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Οι πληθυσμοί που καταναλώνουν περισσότερα θαλασσινά έχουν αποδεδειγμένα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και φλεγμονωδών ασθενειών.

Βόειο κρέας
Η μπριζόλα που προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται σε βοσκότοπους είναι γεμάτη με πρωτεΐνες καθώς και σημαντικές βιταμίνες, ψευδάργυρο, σελήνιο και σίδηρο.

Ζωικά όργανα
Τα ζωικά όργανα όπως η καρδιά, τα νεφρά και το ήπαρ είναι εξαιρετικά θρεπτικά για τον οργανισμό. Η καρδιά του κοτόπουλου, για παράδειγμα, είναι μια εξαιρετική πηγή του ισχυρού αντιοξειδωτικού CoQ10 (συνένζυμο Q10), καθώς και βιταμίνης Β12, σιδήρου αλλά και ψευδάργυρου.

Σαρδέλες
Οι σαρδέλες δεν είναι μόνο γεμάτες θρεπτικά συστατικά, αλλά αποτελούν και μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Μία μόνο μερίδα από αυτά τα μικροσκοπικά ψαράκια (92 γρ.) περιέχει 131 mg χοληστερόλης.

Πλήρες γιαούρτι
Το πλήρες γιαούρτι είναι μια πλούσια σε χοληστερόλη τροφή γεμάτη με θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες Β, ψευδάργυρο και κάλιο. Ένα φλιτζάνι γιαουρτιού (δηλαδή 245 γραμμάρια) περιέχει 31,9 mg καλής χοληστερόλης. Επιπλέον, τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι ωφελούν την υγεία του εντέρου, επηρεάζοντας θετικά τα «φιλικά» βακτήρια του.

Tags
Back to top button