Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Επιστήμονες προειδοποιούν: «Η γη μπορεί να εισέλθει ξανά σε εποχή παγετώνων»

Οι επιστήμονες έχουν εκφράσει φόβους ότι ως αποτέλεσμα της αδράνειας του Ήλιου, το φαινόμενο που αποκαλείται «Ηλιακό Ελάχιστο» η Γη πιθανότατα θα βιώσει μια «μικρή εποχή παγετώνων» που θα μπορούσε να φέρει ακραίους χειμώνες και ψυχρές καταιγίδες κατά τα επόμενα 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τη NASA, ο ήλιος θα φτάσει στη χαμηλότερη δραστηριότητά του σε πάνω από 200 χρόνια το 2020. Καθώς περνάει ακόμα περισσότερο στη φάση της φυσικής αδρανοποίησης, η Γη θα βιώσει εξαιρετικά κρύες περιόδους που θα προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι μέσες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να πέσουν έως και ένα βαθμό Κελσίου σε μια περίοδο που διαρκεί περίπου 12 μήνες. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά μια πτώση ολόκληρου βαθμού θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες.

Το Ηλιακό Ελάχιστο
Τα ηλιακά ελάχιστα είναι μέρος του φυσικού κύκλου ζωής του Ήλιου και συμβαίνουν μία φορά κάθε 11 χρόνια. Ωστόσο, το ελάχιστο του 2020 θα αποτελέσει ειδική περίπτωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σηματοδοτεί την έναρξη ενός σπάνιου γεγονότος γνωστού ως Μεγάλο Ηλιακό Ελάχιστο (Grand Solar Minimum), στο οποίο η ενέργεια που εκπέμπεται από τον Ήλιο πέφτει πιο κάτω από το συνηθισμένο. Αυτά συμβαίνουν μόνο μία φορά κάθε 400 χρόνια περίπου.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του πανεπιστημίου του Northumbria Valentina Zharkova, οι κρύες περίοδοι και τα υγρά καλοκαίρια θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως το 2053, όταν η ηλιακή δραστηριότητα αναταθεί. Είπε στο The Sun ότι η εμφάνιση του Μεγάλου Ηλιακού Ελάχιστου είναι ήδη εμφανής στον Καναδά και την Ισλανδία: "Θα πάμε πιθανότατα σε μεγάλους παγετούς όπως συμβαίνει τώρα στον Καναδά όπου βλέπουν [θερμοκρασία] -50 βαθμούς Κελσίου".

Το τελευταίο Μεγάλο Ηλιακό Ελάχιστο, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν το ελάχιστο Maunder το οποίο διήρκεσε από το 1645 έως το 1715. Οι σκληρές κρύες δεκαετίες είδαν τους πάγους του Τάμεση και του Άμστερνταμ να παγώνουν από καιρό σε καιρό, κάτι που είναι αρκετά ασυνήθιστο σήμερα.

Αυτή η ψυχρή περίοδος ήταν πιθανότατα εκτοπισμένη από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήθους μαζικών ηφαιστειακών εκρήξεων. Στο επερχόμενο ηλιακό ελάχιστο, οι επιστήμονες αναμένουν μια μεταβολή στις παγκόσμιες θερμοκρασίες που προκαλούνται λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως η αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Tags
Back to top button