Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Επικέντρωση του ΓΕΣ σε τροχοφόρα Stryker ICV και φορτηγά από ΗΠΑ-Τελικά δεν πήραμε τίποτα σοβαρό ως αντάλλαγμα από τους Αμερικανούς;

Οι προσπάθειες του ελληνικού γενικού επιτελείου για την απόκτηση πλεονάζοντος αμερικανικού υλικού από τα αποθέματα των ΗΠΑ, επικεντρώνεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα , σε οχήματα μεταφορών διαφόρων τύπων Μ977, Μ978 και Μ985 HEMTT.

Η επόμενη αφορά σε τροχοφόρα οχήματα Μεταφοράς Πεζικού Stryker (8×8).

"Σε  επιστολή της 21ης Δεκεμβρίου 2021 η Αμερικανίδα υφυπουργός αρμόδια για Διεθνείς Εξαγωγές και Συνεργασία Elizabeth Wilson απάντησε μόνο για τα οχήματα μεταφορών, απαιτείται η υποβολή νέου αιτήματος για την δέσμευση οχημάτων το συντομότερο δυνατό.

Για τα Stryker (8×8), η απάντηση ήταν αρνητική ως προς την διάθεση τους δωρεάν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης τους με μικρό κόστος", αναφέρει η ιστοσελίδα.

Πρόκειται για δύο περιπτώσεις που αφορούν άμεσα τον ελληνικό στρατό, τόσο όσον αφορά στα οχήματα μεταφορών γενικής χρήσης, όσο και στα τροχοφόρα Stryker (8×8), τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν μεγάλες ανάγκες ειδικά σε νησιά, αλλά και στον Έβρο.   

Το πρόβλημα για το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο έχει κάνει πολλές ενέργειες για την απόκτηση μεταχειρισμένου υλικού από τα αμερικανικά αποθέματα εδώ και μεγάλο διάστημα, είναι η Ουκρανία και οι ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και οι ανάγκες άλλων χωρών, ειδικά στα Βαλκάνια, όπως η Αλβανία, η Κροατία κά.

Το ζήτημα όμως είναι ότι οι ΗΠΑ, αναμέναμε να μας δώσουν πιο σοβαρά ανταλλάγματα, μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την παραχώρηση βάσεων στην ελληνική επικράτεια , με παραχώρηση πολεμικών πλοίων και όχι φυσικά με περιπολικά πλοία κλάσης «Island».

Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν οι ΗΠΑ, μας είχαν παραχωρήσει αρκετά πολεμικά πλοία είτε με την μορφή δωρεάν παραχώρησης, είτε με leasing.    

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς παίχθηκε πριν την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος-ΗΠΑ, αλλά οφείλαμε να ήμασταν πιο πιεστικοί προς τους συμμάχους μας, με τον σαφή καθορισμό των ανταλλαγμάτων, τα οποία ούτε στον τομέα ασφαλείας στο Αιγαίο, αλλά ούτε στον τομέα του στρατιωτικού υλικού μπορούν να κριθούν πλέον ως “ ικανοποιητικά”, ειδικά μετά το βέτο των ΗΠΑ στον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

Μια παρτίδα από 2-4 αντιτορπιλικά Arleigh Burke,μαζί με 90-100 άρματα μάχης M1 Abrams Α2,  συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών MLRS, ελικόπτερα UH-60 Black Hawk, θα αποτελούσαν ένα αξιοπρεπές “πακέτο” βοήθειας των ΗΠΑ στην χώρα μας, για όλες τις διευκολύνσεις που τους παρέχουμε.

Δεν γίνεται μόνο με τα τροχοφόρα οχήματα Μ-1117 και τα μικρά ελικόπτερα Kaiowa, να την βγάλουν οι ΗΠΑ, σε μια τέτοια παραχώρηση από μέρους της χώρας μας, που αφορά μεγάλο μέρος των λιμένων, των αεροδρομίων μας, την επέκταση της βάσης στην Σούδα με παράλληλη χρήση του αεροδρομίου του Καστελίου, και των βάσεων σε Στεφανοβίκειο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.

Ο τουρκικός κίνδυνος είναι υπαρκτός και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μετά από χρόνια απραξίας, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν ανάγκη προμήθειας σοβαρού υλικού, ώστε να ανταπεξέλθουν των προκλήσεων στην περιοχή, τόσο στον τομέα των ελληνικών συμφερόντων, όσο και στον τομέα των αποστολών της συμμαχίας.
      

Tags
Back to top button