Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Επιδότηση παγίων δαπανών: Με «κουπόνια» θα δοθεί στις επιχειρήσεις - Οι «κόφτες»

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου μέτρου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την επιδότηση των πάγιων δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει οι πληττόμενες επιχειρήσεις μέσα στο 2020.

Το μέτρο προβλέπει ότι οι δαπάνες που θα επιδοτηθούν από το κράτος δεν θα πρέπει να έχουν καλυφθεί ήδη από άλλες κρατικές ενισχύσεις που έχουν διανεμηθεί έως και σήμερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η επιδότηση των πάγιων δαπανών δεν θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή μετρητών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά μέσω ενός «πιστωτικού» που θα δοθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτά τα κρατικά «κουπόνια» θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Στην ουσία προωθείται η επιδότηση των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει οι πληττόμενες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας με vouchers, τα οποία στη συνέχεια θα υπόκεινται σε συμψηφισμό με τους πιστωτές.

Οι «κόφτες»

Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
β) Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
γ) Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
δ) Να παρουσιάζουν «ζημία προ φόρων» τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα «ακαθάριστα έσοδά» τους είτε σε σχέση με τα «συνολικά έξοδά» τους για το 2020. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως το συνολικό κονδύλι που έχει υπολογιστεί για την επιδότηση πάγιων δαπανών αγγίζει τα 500.000.000 ευρώ, ποσό που θεωρείται μικρό σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Το ποσοστό αυτό θα προσδιοριστεί αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποσαφηνίσει τον τελικό αριθμό των δικαιούχων και συνεπώς το ύψος της επιδότησης.

Ποιες δαπάνες «περνούν»

Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των πάγιων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση εντός του 2020 και των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει.

Ειδικότερα, ως πάγιες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:

  • παροχές σε εργαζομένους,
  • ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,
  • ενέργεια,
  • ύδρευση,
  • τηλεπικοινωνίες,
  • ενοίκια,
  • λοιπά λειτουργικά έξοδα
  • χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

Από το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών θα πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό που έχει καλυφθεί από άλλες κρατικές ενισχύσεις. Στο ποσό που απομένει θα καλυφθεί από κρατική ενίσχυση ένα συγκεκριμένο ποσοστό, το οποίο θα είναι κατά μέσο όρο 70% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και έως 90% για τις μικρές.

Tags
Back to top button