Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εορτολόγιο 8 Μαρτίου: Μνήμη του Οσίου Θεοφυλάκτου, επισκόπου Νικομηδείας

Η Εκκλησία τιμά σήμερα 8 Μαρτίου τη μνήμη του Αποστόλου Ερμού, εκ των εβδομήκοντα Αποστόλων, και του Οσίου Θεοφυλάκτου, επισκόπου Νικομηδείας, ο οποιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα του Δ’. Λόγω της ευρύτατης παιδείας του, απέκτησε φήμη σοφού και δημιούργησε φιλικές σχέσεις με ανώτερους κρατικούς λειτουργούς και αξιωματούχους, καθώς και με τον μετέπειτα Πατριάρχη Ταράσιο.

Εξελέγη επίσκοπος Νικομηδείας και από τη θέση αυτή διέπρεψε με σύνεση και διάκριση, σε έργα εκκλησιαστικά, κοινωνικής πρόνοιας και ευποιΐας. Έκτισε ναούς, νοσοκομεία, γηροκομεία, πτωχοκομεία. Ο ίδιος έδινε το παράδειγμα της διακονίας, επισκεπτόμενος και περιποιούμενος προσωπικά τους πάσχοντες αδελφούς του.

Επί βασιλείας Λέοντος του Ε΄, όταν αναζωπυρώθηκε ο αγώνας των εικονομάχων και ξεκίνησε νέος διωγμός κατά των Χριστιανών, ο Άγιος Θεοφύλακτος καταδικάστηκε σε εξορία, όπου μαζί με άλλους αρχιερείς και πιστούς Χριστιανούς υπέμενε αγόγγυστα τα δεινά, τις στερήσεις και τις κακουχίες της εξορίας.

Άγιος Πορφύριος: Νηστεία και οικογένεια

Ο Άγιος Θεοφύλακτος προσευχόταν αδιαλείπτως για το θρίαμβο της Ορθοδοξίας κατά την εποχή της εικονομαχίας, τον οποίον όμως δεν αξιώθηκε να δει, διότι κοιμήθηκε εν Κυρίω το έτος 840 μ.Χ.

Επισημαίνει ο σύγχρονος Άγιος Λουκάς ο Ιατρός: «Ήταν σκληρή και δύσκολη η ζωή μου, αλλά ουδέποτε προσευχήθηκα στον Θεό να γίνει εύκολη. Διότι είναι «στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η απάγουσα εις την ζωήν και ολίγοι εισίν οι ευρίσκοντες αυτήν» (Ματθ. 7, 14)»

Προσθέτει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: «Η ελεημοσύνη, η αγάπη και η νηστεία αγιάζει τον άνθρωπο, τον πλουτίζει και σωματικά και ψυχικά»

Tags
Back to top button