Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εορτολόγιο 4 Μαρτίου: Μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Παύλου και Ιουλιανής των αυταδέλφων και του οσίου Γερασίμου του εν Ιορδάνη

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Οσίου Γερασίμου του εν Ιορδάνη, Ακακίου και του Αγίου Γρηγορίου επισκόπου Κύπρου. 

Ο Όσιος Γεράσιμος γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς στη Λυκία, περί τον 7ο αιώνα μ.Χ. Παρασύρθηκε στην αίρεση του Μονοφυσιτισμού, δηλ. στην υπερεκτίμηση της Θείας έναντι της ανθρώπινης φύσεως του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Επειδή είχε αγαθή συνείδηση και ταπεινή προαίρεση, κατά την επίσκεψή του σε μεγάλους ασκητές και μελετητές, αντιλήφθηκε την εκτροπή του και επέστρεψε μετανιωμένος στην ορθή πίστη και παράδοση της Εκκλησίας.

Ο ασκητής Γεράσιμος ο Ιορδανίτης διακρινόταν για την αυστηρή πνευματική πορεία. Ίδρυσε κοινοβιακή αδελφότητα, πλησίον του Ιορδάνη, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα.

Των Αγίων Μαρτύρων Παύλου και Ιουλιανής των αυταδέλφων

Σήμερα, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Παύλου και Ιουλιανής των αυταδέλφων, Ακακίου, Κοδράτου και Στρατονίκου των δημίων.

Τα αδέλφια Μάρτυρες, Παύλος και Ιουλιανή, έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αυρηλιανού (270 – 275 μ.Χ.). Οι γονείς τους, τους ανέθρεψαν σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι και πρόθυμοι για όλες τις θυσίες της κατά Χριστόν αυταπάρνησης, φέροντας επ’ ώμου τον καθημερινό τους σταυρό.

Οι Άγιοι Παύλος και Ιουλιανή διέπρεψαν μεταξύ των νέων της εποχής τους, με τη σταθερότητά τους, τις φωτεινές γνώσεις τους και με την καθαρή ζωή τους.

Έτσι,  αναδείχθηκαν από τα λαμπρότερα σεμνώματα της Εκκλησίας στην Πτολεμαΐδα και παραδείγματα ζωντανά για τη νεολαία της εποχής τους, αλλά και κάθε εποχής. Η αγωνιστικότητά τους αυτή προκάλεσε το μίσος των ειδωλολατρών, οι οποίοι κατήγγειλαν τα δύο αδέλφια στον αυτοκράτορα Αυρηλιανό, ο οποίος, μη μπορώντας και αυτός να κλονίσει την πίστη τους, διέταξε να βασανιστούν σκληρά, έχοντας την πεποίθηση ότι με τον τρόπο αυτό θα λύγιζαν και θα πρόδιναν το Ευαγγέλιο. Αντίθετα, ο Παύλος και η Ιουλιανή λάμβαναν περισσότερη χάρη και δύναμη από το Άγιο Πνεύμα. Και ενώ οι δήμιοι, Στρατόνικος, Κοδράτος και Ακάκιος, τους βασάνιζαν, θαύμασαν τόσο την ψυχική τους ανδρεία, ώστε ομολόγησαν και οι ίδιοι το Χριστό, με αποτέλεσμα να μαρτυρήσουν λαμβάνοντας το αμαράντινο στεφάνι της δόξης του Τριαδικού Θεού.

Τέλος, οι νέοι δήμιοι, αφού είδαν ότι τα δύο αδέλφια παρέμεναν αμετακίνητα στην πίστη τους, τους αποκεφάλισαν.

Οι νεαροί μάρτυρες του Χρίστου προβάλλουν αυτές τις ευμετάβλητες μέρες που διέρχεται η παγκόσμια κοινότητα ως παράδειγμα προς τους νέους της μεταμοντέρνας εποχής, που ποθούν να παραμένουν σταθεροί και ανδρείοι απέναντι σε κάθε πρόσκαιρη απειλή, φόβο και δοκιμασία του βίου τούτου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, Παρασκευή μετά την Κυριακή της Απόκρεω, δεν τελείται Θεία Λειτουργία

Tags
Back to top button