Σήμερα, Δευτέρα, 25 Μαρτίου, η ημέρα είναι αφιερωμένη στη μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Σήμερα ανακεφαλαιώνεται και βρίσκει την εκπλήρωσή του το σχέδιο της Θείας Οικονομίας (δηλ. της φιλανθρωπίας του Θεού για χάρη του ανθρώπου) και αποκαλύπτεται το απ’ αιώνος Μυστήριο της ενσάρκωσης του Υιού του Θεού.
Με την άσπορη σύλληψη του Υιού του Θεού στη μήτρα της Παρθένου Μαρίας, υλοποιείται η υπόσχεση του Θεού Πατέρα προς τους πρωτοπλάστους, και μετά απ’ αυτούς, προς τους Δικαίους της Παλαιάς Διαθήκης. Ότι δηλαδή θα έστελλε τον Υιό Του, για να συντρίψει το κράτος του διαβόλου και να επαναφέρει τον εκπεσόντα άνθρωπο στον Παράδεισο.
Η είσοδος του Θεού στην ιστορία, με την πρόσληψη ολόκληρης της ανθρωπίνης φύσεως, ξεκίνησε με το πανίερο γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ και υλοποιηθήκε μετά από εννιά μήνες με τη γέννηση του Θείου Βρέφους. Το σωτήριο αυτό γεγονός σηματοδοτεί την έναρξη της λύτρωσης της ανθρωπότητας και της επανασύνδεσής της με το Θεό.
Στα χρώματα της Ελλάδας το Μόντρεαλ: Μητσοτάκης και Τριντό παρακολούθησαν την παρέλαση για την 25η Μαρτίου (Βίντεο)
Για το Χριστό, αυτή η υπέρλογη εκδήλωση αγάπης ισοδυναμεί με ταπείνωση ή κένωση (άδειασμα-συγκατάβαση). Εξασφαλίστηκε η σωτηρία των ανθρώπων με τρόπο ελεύθερο και συνάμα καταληπτό. «Ο Υιός του Θεού Υιός της Παρθένου γίνεται», όπως ψάλλει η Εκκλησία. Και αυτό, καταγράφεται ως θεμελιώδης διδασκαλία της Χριστιανικής Πίστης.
Ο Σωτήρας Χριστός προσφέρει στους ανθρώπους όχι μόνο τη διάσωση από τη φθορά και το θάνατο, αλλά τους προσφέρει και τον αγιασμό και την κατά χάριν θέωση. Είναι κατά φύση Υιός του Πατρός αλλά, με τη χωρίς όρια θεϊκή αγάπη Του, προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση, ο Υιός του ανθρώπου, παραμένοντας τέλειος και αναμάρτητος. Με την εκούσια θυσία Του σώζει την ανθρώπινη φύση και ολόκληρη τη δημιουργία.
Η ημέρα του Ευαγγελισμού είναι η αφετηρία της εν Χριστώ σωτηρίας, η οποία σωτηρία κορυφώνεται με τα Πάθη και τη νίκη κατά του θανάτου. Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο που κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μέσα από την Ακολουθία των Χαιρετισμών, ανοίγεται διάπλατα μπροστά μας η διήγηση της άσπορης σύλληψης και σάρκωσης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού από την αγνή Μητέρα του, τη Θεοτόκο Μαριάμ.
Η πίστη μας στον Σωτήρα Ιησού μάς παρέχει την βεβαιότητα ότι έχει τη δύναμη και τη θέληση να μας σώσει. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην παντοδυναμία Του, αλλά και στο γεγονός ότι έγινε ένας από εμάς, έζησε ως άνθρωπος, βίωσε ακόμη και τον θάνατο. Μέσω αυτής της θυσίας, ο Χριστός αναδείχθηκε ως ο διαμεσολαβητής που ανυψώνει την ανθρώπινη φύση και την επαναφέρει στη δόξα του Θεού Πατέρα, από όπου είχε εκπέσει.
Σήμερα επίσης το ελληνικό έθνος τιμά την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821. Πέρα από τις ιστορικές αποδείξεις για την συνολική προσφορά της Εκκλησίας, τόσο μέσα στους αιώνες της σκλαβιάς όσο και στον αγώνα του 1821, γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι οι πρωτεργάτες της επανάστασης, που συνειδητά επέλεξαν να της προσδώσουν και θρησκευτικό χαρακτήρα, τη συνέδεσαν με την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Ιδιαίτερα σήμερα, οι απανταχού Έλληνες καλούμαστε να προχωρήσουμε στο μέλλον δημιουργικά, με πίστη στην πρόνοια του Θεού, αυτοπεποίθηση στις ακατάβλητες δυνάμεις μας, φιλαδελφία και αλληλεγγύη, ούτως ώστε να εργαστούμε ενωμένοι μεταξύ μας για τη σωτηρία της πατρίδας, με σύμμαχο την υπέρμαχο στρατηγό, την Υπεραγία Θεοτόκο.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου