Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εορτολόγιο 13 Μαΐου: Μνήμη της Αγίας Γλυκερίας

Η Αγία Γλυκερία γεννήθηκε στην Τραϊανούπολη, της Δυτικής Θράκης, το 2ο αιώνα μ.Χ. Όταν ο ηγεμόνας Σαβίνος πληροφορήθηκε την έντονη χριστιανική της δράση, την κάλεσε ενώπιόν του. Η Γλυκερία εμφανίστηκε με θάρρος, αφού προηγουμένως σημείωσε το σχήμα του Σταυρού στο μέτωπό της. Η πράξη αυτή εξαγρίωσε τον ηγεμόνα. Την οδήγησε στο ναό των ειδώλων, για να προσευχηθεί και να θυσιάσει στο Δία. Η Αγία προσευχήθηκε, αλλά η δύναμη της προσευχής της συνέτριψε το είδωλο του θεού Δία.

Τότε, εξαγριωμένοι οι ειδωλολάτρες τη λιθοβόλησαν με μανία. Όμως, ως εκ θαύματος, ούτε μια πέτρα δεν την άγγιξε, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύσουν στον Αναστημένο Ιησού Χριστό. Τη βασάνισαν, τη φυλάκισαν και την έριξαν στα άγρια θηρία μέχρι που θανατώθηκε. Το ιερό λείψανό της ενταφιάστηκε μετά από πολλές κακουχίες στη Δυτική Θράκη.

Τις ηρωίδες γυναίκες, που με απαράμιλλη καρτερία υπέμειναν τότε, το ίδιο και σήμερα, βάσανα και μαρτυρικό θάνατο, τις εμπνέει, χωρίς αμφιβολία η χάρη του Παναγίου Πνεύματος και η πίστη στον Αναστημένο Ιησού Χριστό.

Ο Όσιος Σέργιος, τον οποίο επίσης εορτάζουμε σήμερα, καταγόταν από επίσημη και ευσεβή οικογένεια και ήταν ο πατέρας του Μεγάλου Φωτίου, ο οποίος τιμάται στις 6 Φεβρουαρίου και αδελφός του Πατριάρχου Ταρασίου, ο οποίος τιμάται στις 25 Φεβρουαρίου.

Ο τότε εικονομάχος αυτοκράτορας Θεόφιλος (829 – 842 μ.Χ.) δεν δίστασε να τον συμπεριλάβει στις διώξεις που έκανε, τόσο εναντίον μοναχών όσο και οικογενειών. Έτσι, και ο Σέργιος καταγγέλθηκε ως ένθερμος υποστηρικτής των αγίων εικόνων. Τον έφεραν λοιπόν μπροστά στον αυτοκράτορα, και αυτός προσπάθησε με κάθε τρόπο να αλλάξει το φρόνημα του Σεργίου. Μάταια όμως. Ο Σέργιος με σταθερότητα είπε ότι δεν μπορεί να ευχαριστήσει το βασιλιά του, προδίδοντας το μεγάλο Βασιλιά όλης της δημιουργίας, τον Θεάνθρωπο Λυτρωτή Ιησού Χριστό. Τότε ο Θεόφιλος δήμευσε όλα τα υπάρχοντα του Σεργίου και τον φυλάκισε. Κατόπιν εξορίστηκε μαζί με τη γυναίκα του Ειρήνη και τα παιδιά του. Όλοι τους φτωχοί πλέον, υπέφεραν πολλές ταλαιπωρίες. Δεν μετάνιωσαν όμως, αλλά ήταν ευχαριστημένοι, διότι δοκιμάζονταν και υπέφεραν χάρη της Αγίας Ορθοδοξίας.

Το Σέργιο βρήκε ο θάνατος μακριά από τη γυναίκα και τα παιδιά του. Όμως, πέθανε με την πεποίθηση ότι παρέμεινε σταθερός για την αγάπη του Χριστού έως το τέλος.

Ο Συναξαριστής της Εκκλησίας μάς διδάσκει ακόμη μια φορά ότι μια ολόκληρη οικογένεια μπορεί να ζήσει, σύμφωνα με το λόγο του Χριστού, την «ανάσταση ζωής» και όχι την «ανάσταση κρίσεως», με πίστη και αγωνιστικότητα. Τέτοιας ποιότητας οικογένεια  είναι η οικογένεια που γέννησε το μεγάλο χαλκέντερο Πατέρα και Διδάσκαλο της Εκκλησίας Μεγάλο Φώτιο.

Tags
Back to top button