Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΕΝΦΙΑ: Την Τετάρτη τελικά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών – Ποιοι θα δουν αλλαγές

Έτσι η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, όπως άλλωστε αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που αναφερόταν στους πυρόπληκτους το Σάββατο.

Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ, δεν θα διαφέρει από τον περυσινό και οι περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ύψος του φόρο που θα κληθεί να καταβάλλει ο κάθε ιδιοκτήτης να σημειωθεί ότι δεν αναμένεται καμία μεταβολή, εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι στην περιουσιακή κατάσταση.

Απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ οι πυρόπληκτοι: Τι αλλάζει στην arogi.gov.gr

Αντίθετα όλοι αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο θα έχουν αυξομειώσεις στο ποσό του φόρου, όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες θα δουν αυξημένο το ραβασάκι για τα ακίνητά τους καθώς ο φόρος θα υπολογιστεί στις μεγαλύτερες επιφάνειες των ακινήτων τους.

Βέβαια είναι και εκείνοι, που υπολογίζονται σε περίπου 1,3 εκατ. φορολογούμενους, όπου ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και θα μηδενίζεται.

Επίσης να σημειωθεί ότι για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα ληφθούν υπόψη οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους. Ο νέος λογαριασμός μπορεί να εξοφληθεί σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών για να διευκολύνει τους φορολογούμενους σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα καταβολής την πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη δόση έως τις 29 Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμο.

Έρχονται τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ για 7.300.000 ιδιοκτήτες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ποιοι θα δουν αλλαγές στα εκκαθαριστικά

Ας δούμε ποιοι θα είναι εκείνοι, οι λίγοι, που θα δουν αλλαγές στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ:

  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που λόγω της προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα των ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο.

  • Εκείνοι που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η Ιανουαρίου 2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.

  • Οι ιδιοκτήτες εκείνοι που τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες στα ακίνητα τους. Ο φόρος θα είναι αυξημένος καθώς θα υπολογιστεί σε περισσότερα τετραγωνικά μέτρα.

  • Οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία και εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις μειωμένα εισοδήματα εξαιτίας του μέτρου της αναστολής εργασίας ή των «κουρεμένων» ενοικίων με αποτέλεσμα να πληρούν για πρώτη φορά τα εισοδηματικά κριτήρια για την μερική (κατά 50%) ή την ολική (κατά 100%) απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ.

 

Tags
Back to top button