Μέσα από συνεντεύξεις κυρίως, αλλά και αρχειακό υλικό, το Al Jazeera World δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία της ελληνικής κοινότητας στην Αίγυπτο, από τους αρχαίους χρόνους, μέχρι τις ημέρες μας. Οι δύο πολιτισμοί, των Ελλήνων και των Αιγυπτίων, είχαν μία βαθύτερη μεταξύ τους σύνδεση, που κράτησε για πολλά χρόνια, μέχρι τα μέσα περίπου του περασμένου αιώνα.
Από τα ταξίδια του Ηροδότου στην Αίγυπτο τον 4ο αιώνα πΧ., μέχρι τον μεγάλο Καβάφη και την εκεί του δραστηριοποίηση, οι Έλληνες αποτελούσαν δυναμική μερίδα πληθυσμού στην χώρα, ενώ ο πληθυσμός τους στην Αλεξάνδρεια μόνο έφτανε τους 200.000 κατοίκους. Η ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας ιδρύθηκε το 1843, ενώ στο Κάιρο το 1856, και αποτελούνταν από ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και του εμπορίου.
Η συνεισφορά των Ελλήνων στην Αίγυπτο δεν περιορίστηκε όμως μόνο σε πολιτιστικό επίπεδο... Οι πρώτες τράπεζες της χώρας δημιουργήθηκαν από Έλληνες, συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας της Αλεξάνδρειας, της Αγγλοαιγυπτιακής Τράπεζας και της Γενικής Τράπεζας της Αλεξάνδρειας. Και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, οι Έλληνες της Αιγύπτου ασχολήθηκαν συστηματικά με τις καλλιέργειες, ενώ παράλληλα κυκλοφορούσαν και δύο μεγάλες εφημερίδες, «Τα Γράμματα» και τη «Νέα Ζωή».
Η δραστήρια αυτή ελληνική κοινότητα άφησε πίσω της ως παρακαταθήκη το πολύτιμο έργο πολλών καλλιτεχνών, συγγραφέων, διπλοματών και πολιτικών. Το ντοκιμαντέρ που παρατίθεται παρουσιάζει τις όμορφες αυτές πτυχές της ελληνικής δραστηριότητας στην χώρα του Νείλου.