Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ένα αυγό την ημέρα βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη!

Το αυγό περιέχει κάποια συγκεκριμένα συστατικά που  βοηθούν όταν λαμβάνονται καθημερινάστην πρόληψη του διαβήτη τύπου β.


Η κατανάλωση ενός αυγού κάθε μέρα φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά έναντι της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition and Food Research.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας με επικεφαλής την Δρ. Stefania Noerman, ανέλυσαν δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί από άνδρες που είχαν καταναλώσει αυγό και κατέληξαν στο συμπέρασμα όσοι έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα είχαν συγκεκριμένο λιπιδαιμικό προφίλ που είναι συχνό μεταξύ των ατόμων που δεν εκδηλώνουν διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο παρατήρησαν επίσης ότι η κατανάλωση αυγών σε ορισμένους εκ τους συμμετέχοντες συντελούσε στην ύπαρξη συγκεκριμένων βιοχημικών συστατικών στο αίμα τους που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.

Το αυγό και η θέση του στη διατροφή δημιουργεί εδώ και πολλά χρόνια επιστημονικές έριδες καθώς η υπερκατανάλωση αυγών θεωρείται επιβαρυντική για την υγεία εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χοληστερόλη. Όμως, το αυγό χαρακτηρίζεται παράλληλα και ως υπερτροφή αφού ανά τεμάχιο περιέχει 0,5 γρ. υδατάνθρακες, είναι πλούσιο σε κάλιο το οποίο κάνει καλό στην καρδιά επειδή κρατά υπό έλεγχο τα επίπεδα του νατρίου και βιοτίνη, η οποία κάνει καλό στην παραγωγή της ινσουλίνης από το πάγκρεας. Τέλος, έχει λίγες θερμίδες και είναι εύκολο να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε διατροφικό πρόγραμμα.


«Αν και είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε καταληκτικά συμπεράσματα προς το παρόν αντιλαμβανόμαστε ότι συγκεκριμένα συστατικά του αυγού παίζουν ρόλο στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2. Περαιτέρω μελέτες τόσο σε κυτταρικά μοντέλα όσο και σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς πίσω από τις παθολογικές επιδράσεις της κατανάλωσης αυγών», σημειώνει η Δρ. Noerman.

Προς το παρόν, λοιπόν, ισχύουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για τρία αυγά την εβδομάδα για τον μέσο άνθρωπο. Για τους πάσχοντες από διαβήτη συστήνεται η κατανάλωση μόνο του ασπραδιού καθώς η χοληστερόλη εμπεριέχεται κυρίως στον κρόκο του αυγού.

Tags
Back to top button