Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έμφραγμα: Ποιο σημείο του σώματος χτυπά «καμπανάκια» πριν τα συμπτώματα

Το έντερο αποκαλύπτει πολλά για την υγεία μας προτού ακόμα εμφανίσουμε συμπτώματα που θα μας υποψιάσουν.

Δείτε τι αποκαλύπτει έρευνα για το μικροβίωμα του εντέρου

Μια διατροφή πλούσια σε υγιεινές φυτικές τροφές σχετίζεται με την παρουσία και την αφθονία συγκεκριμένων μικροβίων του στομάχου που επίσης σχετίζονται με έναν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές νόσοι σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης διεθνούς κλίμακας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.

Η έρευνα καταδεικνύει έναν ξεκάθαρο συσχετισμό ανάμεσα σε συγκεκριμένα είδη μικροβίων του εντέρου, φαγητά και τρόφιμα και τον κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων συχνών νόσων επισημαίνει ο Δρ Chan γαστρεντερολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα δυνατά σημεία της έρευνας ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων – πάνω από 1100 στην Βρετανία και τις ΗΠΑ. Συλλέχθηκαν στοιχεία μικροβιώματος, διατροφικών συνηθειών και καρδιομεταβολικών δεικτών.

Οι ερευνητές επεξηγούν ότι όταν τρώμε πέρα από το σώμα μας, τρέφουμε και τα τρισεκατομμύρια μικρόβια που διαβιούν στο έντερό μας.

Επί παραδείγματι ένα μικροβίωμα πλούσιο σε Prevotella copri και Blastocystis συσχετίστηκε με τη διατήρηση σταθερού σακχάρου αίματος μεταγευματικά. Άλλα είδη μικροβίων συσχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα μεταγευματικά και με δείκτες φλεγμονής.

Οι συσχετισμοί ήταν τόσο ισχυροί που οι ερευνητές εκτιμούν ότι βάσει δεδομένων μικροβιώματος μπορεί να εκτιμηθεί ο καρδιομεταβολικός κίνδυνος σε ανθρώπους χωρίς συμπτώματα.

Με απλά λόγια το μικροβίωμα του εντέρου θα αποκαλύπτει αν κινδυνεύουμε από έμφραγμα ή διαβήτη πολύ πριν κάποια εξέταση αίματος δείξει υψηλές τιμές χοληστερόλης ή σακχάρου.

Η ανάλυση των ειδικών έδειξε μεγάλες και ξεκάθαρες ομάδες καλών και κακών μικροβίων άμεσα εμπλεκόμενων με την υγεία μας.

Tags
Back to top button