Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Εμφανίστηκε επιβλαβής οργανισμός σε πυρηνόκαρπα - Συστάσεις από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Καρδίτσας

Την εμφάνισή του έκανε ο επιβλαβής οργανισμός Candidus Phytoplasma prunorum σε καλλιέργεια δαμασκηνιάς του νομού Καρδίτσας που προκαλεί στα φυτά του γένους Prunus (πυρηνόκαρπα) την ασθένεια γνωστή ως «Χλωρωτικό καρούλιασμα των φύλλων της βερικοκιάς».

Ο εν λόγω εχθρός προσβάλλει όλα τα πυρηνόκαρπα του γένους Prunus, στα οποία συγκαταλέγονται  τα καλλιεργούμενα είδη: αμυγδαλιά, βερικοκιά, βυσσινιά, δαμασκηνιά- κορομηλιά, κερασιά και ροδακινιά -νεκταρινιά. Τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από μικροφυλλία, χλώρωση και καρούλιασμα των φύλλων, πρώιμη καλοκαιρινή φυλλόπτωση μέχρι και καθολικό ξεγύμνωμα της κόμης του δέντρου και την άνοιξη, κυρίως στην αμυγδαλιά, πρώιμη έκπτυξη φύλλων, η οποία προηγείται της άνθησης.

Οι προσβολές επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και στην ζωή του οπωρώνα, συνεπώς η έγκαιρη διάγνωση και λήψη μέτρων περιορισμού της ασθένειας είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Για τα ήδη προσβεβλημένα δένδρα δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα.

Για την πρόληψη εξάπλωσης της ασθένειας συστήνονται από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Καρδίτσας, γενικώς τα ακόλουθα:

Εκρίζωση των δένδρων που παρουσιάζουν συμπτώματα, με κατά το δυνατόν ολόκληρο το ριζικό τους σύστημα και καταστροφή τους με καύση.

Χρησιμοποίηση προς φύτευση υγιών πιστοποιημένων δενδρυλλίων.

Συστηματική καταπολέμηση:

α) των εντομολογικών εχθρών και κυρίως των ειδών ψύλλας που μπορούν να δράσουν ως φορείς του παθογόνου, και

β) των ζιζανίων επειδή μεταξύ αυτών υπάρχουν είδη φυτών όπως περικοκλάδα (Convolvulus arvensis) και αγριάδα (cynodon daktylon) που αποτελούν ξενιστές των εντόμων-φορέων του εν λόγω παθογόνου

Tags
Back to top button