Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ελλείψεις σε φάρμακα: Είναι 27... και όχι 400!

Είκοσι επτά είναι οι επίσημες δηλωμένες ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), διαψεύδοντας τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Αττικής και Θεσσαλονίκης περί ελλείψεως 400 φαρμάκων από την ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ , οι υπεύθυνοι κυκλοφορίας φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στον ΕΟΦ τις ελλείψεις σε προϊόντα και μέχρι σήμερα προκύπτει ότι αυτές είναι 27.

«Αρκετά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και αντικαρκινικά, παρουσιάζουν έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σχετικά αναφέρουν οι αντίστοιχες ιστοσελίδες ομόλογων Οργανισμών. Ο εφοδιασμός της αγοράς αποκαθίσταται κυρίως μέσω εισαγωγών από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ)», τονίζει ο ΕΟΦ.

Προσθέτει ότι, «το 2019 το ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή πλέον των 250 φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, ενώ ο ΕΟΦ αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τον ενδεχόμενο κίνδυνο έλλειψης περισσότερων από 1500 σκευασμάτων, διασφαλίζοντας την κάλυψη όλων των θεραπευτικών αναγκών. Σε ειδικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως οι ηπαρίνες και οι σφαιρίνες, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης σε πρώτη ύλη, ο ΕΟΦ ολοκληρώνει τις διαδικασίες δέσμευσης της απαραίτητης ποσότητας προϊόντων, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ετήσιες ανάγκες της χώρας».

Στην ανακοίνωση του ΕΟΦ σημειώνεται ότι, η πιστοποιημένη έλλειψη αφορά στις δραστικές ουσίες των φαρμάκων και όχι στον αριθμό των εμπορικών ονομασιών των προϊόντων.

«Επομένως, ο αριθμός των προϊόντων που ελλείπουν από την αγορά, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των δραστικών ουσιών σε πραγματική έλλειψη».

Τονίζεται ότι «ο ΕΟΦ με συνεχείς ελέγχους στην αγορά, την επιβολή κυρώσεων και την απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, προασπίζει τη Δημόσια Υγεία. Οι θεσμικοί φορείς του χώρου του φαρμάκου οφείλουν να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα, ζητήματα που αφορούν στην προστασία της υγείας των πολιτών, ενημερώνοντας τεκμηριωμένα και ουσιαστικά τις αρμόδιες αρχές».
 

Tags
Back to top button