Ένα χρόνο πριν είχε ξεκινήσει το φαινόμενο της κατολίσθησης στο Νέο Βουτζά, σύμφωνα με την Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα οφείλεται τόσο στη φονική πυρκαγιά του 2018 εξαιτίας της οποίας δεν είχαμε βλάστηση και έτσι αναπτύχθηκε έντονη διάβρωση, αλλά και των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων δυο μηνών.
Ωστόσο όπως τονίζεται στην ανακοίνωση το φαινόμενο της κατολίσθησης ήταν σε εξέλιξη από το προηγούμενο χρόνο.
Ειδικότερα η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία αναφέρει: «Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σημαντικά γεωλογικά καταστροφικά φαινόμενα, όπως κατολισθήσεις, εδαφικές υποχωρήσεις, καταπτώσεις βράχων, λασποροές και πλημμύρες που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα, με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος λόγω εκτεταμένων δασικών πυρκαγιών αλλά και με τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας και τη επέκτασης της δόμησης στο φυσικό περιβάλλον. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η κατολίσθηση στο Νέο Βουτζά Δήμου Ραφήνας –Πικερμίου, η οποία εκδηλώθηκε εντός κατοικημένης περιοχής στις 05.02.2022. Η κατολίσθηση σημειώθηκε σε πλαγιά έντονης κλίσης, σε μήκος 250 μ, επηρεάζοντας επτά κατοικίες που βρίσκονται στη θέση αυτή.
Στην πλαγιά είχε σημειωθεί πυρκαγιά το 2018 με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται έντονη διάβρωση λόγω της απουσίας βλάστησης. Στην εκδήλωση της κατολίσθησης συνέβαλαν οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο μηνών καθώς και η ανεξέλεγκτη επιφανειακή απορροή των υδάτων προς το κατάντι ρέμα που διατρέχει την περιοχή. Το φαινόμενο της κατολίσθησης εκτιμάται ότι ήταν σε εξέλιξη καθώς είχαν εκδηλωθεί επιφανειακές διαρρήξεις το προηγούμενο έτος, γεγονός που αποδεικνύει ότι η περιοχή βρισκόταν ήδη σε καθεστώς οριακής ισορροπίας.
Η συμβολή της επιστήμης της Γεωλογίας και του κλάδου της Τεχνικής Γεωλογίας ειδικότερα είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα σημαντική για την αναγνώριση φαινομένων κατολισθήσεων και την έγκαιρη προειδοποίηση για την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών και την μείωση των επιπτώσεων στις ανθρώπινες κατασκευές – δραστηριότητες. Επισημαίνουμε ότι οι γεωλογικές μελέτες είναι απαραίτητες στον σχεδιασμό των μέτρων αντιμετώπισης και σταθεροποίησης των αστικών και περιαστικών περιοχών στις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη ανάλογα φαινόμενα. Η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία (ΕΓΕ), είναι ο επίσημος επιστημονικός φορέας της χώρας για την ανάδειξη και συμβολή της επιστήμης της Γεωλογίας και ευρύτερα των γεωεπιστημών στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».
Να υπενθυμίσουμε ότι σε ευρεία σύσκεψη που έγινε με όλους τους συναρμόδιους φορείς και με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, για το φαινόμενο της καθίζησης που έχουν υποστεί σπίτια στην οδό Καρυωτάκη του Νέου Βουτζά, αποφασίστηκε να δοθούν άμεσες λύσεις για την επιβράδυνση του γεωλογικού φαινομένου, ώστε σε πρώτη φάση να ανασχεθεί η κατολίσθηση, έως ότου ολοκληρωθούν οι γεωτεχνικές μελέτες και να δοθεί η οριστική λύση.
Ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς τόνισε ότι, μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών, θα ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ως πρώτη ενέργεια μετά την εισήγηση των επιστημόνων, ο δήμος ανέλαβε να υλοποιήσει το ανακουφιστικό μέτρο τοποθέτησης συρματοκιβωτίων (τοιχίων αντιστήριξης χωρίς μπετόν) στον «πόδα του πρανούς», ώστε να συγκρατηθούν οι πιέσεις που δημιουργεί το εν εξελίξει κατολισθητικό φαινόμενο.