Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ελληνίδα ερευνήτρια βρήκε ότι ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής μπορεί να καταπολεμήσει το άσθμα

Η συχνότητα του άσθματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες.

Η σωστή διατροφή αποτελεί βασική παράμετρο για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του άσθματος. 

Ελληνίδα ερευνήτρια βρήκε ότι ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής μπορεί να καταπολεμήσει το άσθμα και να θεραπεύσει την έξαρση των συμπτωμάτων. 

Μετά από έρευνες βρέθηκε ότι μια τροφή δρα προστατευτικά όσον αφορά τις κρίσεις του άσθματος. 

Η κλινική μελέτη έγινε σε συνεργασία του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, το European Institute of Nutritional Medicine της Ρώμης και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μάλιστα αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Human Nutrition and Dietetics» και έδειξε ότι παιδιά με άσθμα που ακολούθησαν μια υγιεινή Μεσογειακή δίαιτα εμπλουτισμένη με λιπαρά ψάρια είχαν βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία μετά από έξι μήνες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Μαρία Παπαμιχαήλ, κλινική διαιτολόγος, ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο La Trobe στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, τόνισε ότι τα ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα και οι σαρδέλες, ως μέρος μιας υγιεινής μεσογειακής διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις άσθματος στα παιδιά. 

Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 64 παιδιά από την Αθήνα, ηλικίας 5 έως 12 ετών με ελαφριά συμπτώματα άσθματος. Οι ερευνητές από Ελλάδα, την Ιταλία και Αυστραλία τα χώρισαν σε δυο ομάδες. Η μία ομάδα ακολούθησε μια συμβατική διατροφή και η άλλη ομάδα κατανάλωνε δύο γεύματα μαγειρεμένων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα για έξι μήνες.

Στο τέλος της μελέτης, βρέθηκε ότι τα παιδιά που κατανάλωσαν ψάρι είχαν μειωμένη βρογχική φλεγμονή κατά 14 μονάδες. 

Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν «βόμβες» θρεπτικών συστατικών και κυρίως ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση που καταπραΰνει τη βρογχική φλεγμονή, ένα σύνηθες σύμπτωμα του άσθματος. 

Σημειώνεται ότι ένα στα 10 παιδιά στην Ελλάδα πάσχουν από άσθμα με αποτέλεσμα να έχουν πάντα μαζί τους τα εισπνεόμενα, κυρίως κορτικοστεροειδή, φάρμακα. 

Tags
Back to top button