Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Εκτός ηλεκτρονικής συνταγογράφησης 15.000 άτομα με διαβήτη

Όπως ανακοίνωσε, χιλιάδες ασθενείς με διαβήτη έχουν μείνει εκτός ηλεκτρονικής συνταγογράφησης λόγω προβλημάτων με το σύστημα ταυτοποίησης OTP.

Οι τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2 φαίνεται πως βρίσκονται σε ένα απίστευτο αδιέξοδο καθώς από την 1η Φεβρουαρίου 2025 έχουν μείνει χωρίς δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των απαραίτητων φαρμάκων και αναλώσιμων, λόγω τεχνικών και γραφειοκρατικών εμποδίων που σχετίζονται με την εφαρμογή του νέου συστήματος ταυτοποίησης OTP.

Το πρόβλημα ανέδειξε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη), Χρήστος Δαραμήλας, περιγράφοντας παράλληλα δεκάδες άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, με κυριότερο αυτό της κάλυψης από το κράτος των θεραπειών και αναλώσιμων που απαιτούνται για τις θεραπείες τους, αναφέρει το Iatropedia.gr.

«Από την 1η Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η εφαρμογή αυτής της ιστορίας με το OTP, 15.000 άτομα έχουν μείνει εκτός συνταγογράφησης. Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν πρέπει να γίνεται έλεγχος. Είμαστε υπέρ της εξοικονόμησης πόρων, αλλά όχι εις βάρος των ασθενών», ανέφερε ο Δαραμήλας.

Τι είναι το σύστημα OTP και που συναντώνται εμπόδια

Το OTP (One Time Password) είναι ένας προσωρινός ψηφιακός κωδικός που αποστέλλεται μέσω SMS στο κινητό τηλέφωνο του ασθενούς και είναι απαραίτητος για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Για να λειτουργήσει, απαιτείται η καταγραφή και επιβεβαίωση του αριθμού κινητού στο gov.gr, είτε απευθείας είτε μέσω ΚΕΠ.

Το σύστημα OTP θεσπίστηκε για την προστασία του δημοσίου χρήματος από επιτήδειους που καταφέρνουν και εκμεταλλεύονται τις “ρωγμές” του συστήματος για να αποκομίσουν παράνομα κέρδη.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή σε πολλές περιπτώσεις δεν ολοκληρώνεται – αφήνοντας τους ασθενείς χωρίς πρόσβαση στη συνταγογράφηση.

Ο κ. Δαραμήλας αναφέρθηκε μάλιστα, στην περίπτωση μέλους της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας και ασθενούς με διαβήτη τύπου 1, η οποία εδώ και δύο μήνες δεν μπορεί να συνταγογραφήσει ούτε ινσουλίνη, διότι δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τον αριθμό κινητού της, ούτε μέσω ΚΕΠ.

Οι 10 εξωφρενικές περιπτώσεις συνταγογράφησης από τις 100 που αποκάλυψε ο Άδωνις Γεωργιάδης

«Πήγε στο στα ΚΕΠ της περιοχής της και έπρεπε να της δημιουργήσουν email για να μπορέσει να επιβεβαιώσει το κινητό της. Κάνοντας τη διαδικασία στα ΚΕΠ της έστειλαν ένα μήνυμα, το οποίο δεν ήρθε ποτέ σε αυτήν, γιατί πήγε κάπου αλλού. Προσπάθησα κι εγώ και δεν κατάφερα να πιστοποιήσω τον αριθμό του κινητού της τηλεφώνου. Και πράγματι δεν μπορεί να λάβει κωδικό OTP. Η γυναίκα φοράει αντλία ινσουλίνης και δεν μπορεί να πάρει συνταγή  Τί να σας πω άλλο; Πάνω από 2 σχεδόν 3 μήνες τώρα δεν μπορεί να βρει λύση», κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

«Καμουφλαρισμένες» οδηγίες και καμία ουσιαστική υποστήριξη από τον ΕΟΠΥΥ

Η απουσία επαρκούς ενημέρωσης και μιας προσαρμοστικής περιόδου εφαρμογής του OTP επιδεινώνουν την κατάσταση.

«Δεν είναι δυνατόν να ανεβαίνει μια πληροφορία στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και να θεωρείται ότι έχει ενημερωθεί ο πληθυσμός», δήλωσε ο κ. Δαραμήλας. «Θα έπρεπε να δοθεί χρόνος και σωστή επικοινωνία».

Επιπλέον, ακόμη και όταν οι ασθενείς επιχειρούν να υποβάλουν καταγγελία στον ΕΟΠΥΥ, δεν μπορούν να βρουν πού πρέπει να την υποβάλλουν.

«Υποτίθεται ότι μπορεί να θέσει κάποιος ασφαλισμένος μία ερώτηση, έναν προβληματισμό για να το στείλει στον ΕΟΠΥΥ. Η λέξη ‘καταγγελία’ , όμως, δεν υπάρχει πουθενά στην ιστοσελίδα. Υπάρχει ένα εικονίδιο με την ένδειξη ‘Πληροφορίες ΕΟΠΥΥ’. Αν δεν είσαι εξοικειωμένος, δεν μπορείς να φανταστείς ότι από εκεί θα υποβάλλεις παράπονο. Είναι, τόσο καμουφλαρισμένο που δεν μπορεί ο πολίτης  να γνωρίζει πού θα καταθέσει την καταγγελία του», υπογράμμισε.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις;

Το πρόβλημα δεν είναι απλώς διοικητικό. Οι άνθρωποι που μένουν χωρίς ινσουλίνη, αναλώσιμα, μετρητές και αισθητήρες κινδυνεύουν άμεσα.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ καλεί την Πολιτεία να δώσει άμεση λύση για τα άτομα που έχουν αποκλειστεί από το σύστημα, να θεσπίσει περίοδο χάριτος και προσαρμογής στην εφαρμογή του OTP, να επικοινωνήσει με σαφήνεια τις διαδικασίες, διασφαλίζοντας πως κανένας ασθενής δεν θα στερηθεί την αγωγή του.

«Η απάντηση που λάβαμε στην επιστολή που στείλαμε προς τον ΕΟΠΥΥ ήταν ότι «εμείς πρέπει να κάνουμε έλεγχο». Εμείς υπέρ ήμασταν πάντα στον έλεγχο, ποτέ δεν ήμασταν ενάντια και πάντα αυτό που λέμε είναι να υπάρχει εξοικονόμηση πόρων. Η χρήση του OTP είναι μία μεθοδολογία προς αυτήν την κατεύθυνση.  Όμως, θα έπρεπε να δώσουν μια περίοδο χάριτος, να ενημερώσουν τον κόσμο σωστά.  Όχι αναρτώντας μια πληροφορία στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ που δεν τη βρίσκει κανένας», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Δεκάδες τα προβλήματα για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη

Το παραπάνω πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι το μόνο. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ καταγγέλλει, επίσης, σειρά παραλείψεων, αδιαφανείς πρακτικές και αδυναμία χάραξης ορθής οικονομικής και ασφαλιστικής πολιτικής από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, τα εμπόδια για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα μοιάζουν ατελείωτα.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία καταγγέλλει την εξαίρεση των ιδιωτικών φαρμακείων από την υποχρέωση πιστοποίησης για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, κατά παράβαση του ευρωπαϊκού πλαισίου, καθώς και την παράνομη ανακατανομή κονδυλίων από την κατηγορία Λ4Β του ΕΟΠΥΥ, που υπονομεύει την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε αναγκαία υλικά.

Ειδική αναφορά έκαναν και στην αδιαφανή μεταφορά ποσών εκτός του πλαισίου της Λ4, παρά το ισχύον clawback 23%, με αποτέλεσμα να προδιαγράφεται νέα εκτίναξη της επιβάρυνσης ακόμη και στο 35% μέσα στο 2024.

«Αντί η Πολιτεία να προστατεύει τους πολίτες που ζουν με διαβήτη, φαίνεται να υψώνει συνεχώς νέα τείχη μπροστά τους, μετατρέποντας ένα χρόνιο νόσημα σε καθημερινό αγώνα επιβίωσης», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Δαραμήλας.

Tags
Back to top button