Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Έκθεση κόλαφος του «The Economist»: Ο κορωνοϊός περιόρισε τις δημοκρατικές ελευθερίες κατά 70%!

Μία πανδημία ήταν αρκετή για να «χαθούν» δημοκρατικές ελευθερίες οι οποίες κατακτήθηκαν έπειτα από αγώνες πολλών ετών. 

Σύμφωνα με έρευνα του "The Economist", που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι δημοκρατικές ελευθερίες περιορίστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο περιορίστηκαν κατά 70% λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 

«Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε μεγάλη υποχώρηση των δημοκρατικών ελευθερίων», τονίζεται στην έρευνα που δημοσίευσε η ομάδα ερευνών του βρετανικού περιοδικού.

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, όμως ιδιαίτερα οξυμένο σε χώρες της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής με αυταρχικά καθεστώτα, όμως η έρευνα υπογραμμίζει ότι «το πιο αξιοσημείωτο το 2020 ήταν ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών στις προηγμένες δημοκρατίες».

«Η εθελοντική εγκατάλειψη θεμελιωδών ελευθεριών από εκατομμύρια ανθρώπους ίσως να είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα αυτής της πρωτόγνωρης χρονιάς (…) όμως δεν μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το υψηλό ποσοστό αποδοχής των περιοριστικών μέτρων σημαίνει ότι οι πολίτες εκτιμούν λιγότερο την ελευθερία», σχολίασε η Τζόαν Χόεϊ υπεύθυνη της έρευνας.

«Απλώς εκτίμησαν, με βάσει τα στοιχεία (…) ότι η αποφυγή θανάτων δικαιολογούσε την προσωρινή απώλεια της ελευθερίας», πρόσθεσε.

Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου, με τις χώρες με τις περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες, βρίσκονται η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς. Στον αντίποδα, στην τελευταία θέση της κατάταξης είναι η Βόρεια Κορέα, ενώ προηγούνται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Συρία και το Τσαντ.

Ο δείκτης δημοκρατίας (democracy index) υπολογίζεται κάθε χρόνο από την Economist Intelligence Unit και βασίζεται σε 60 κριτήρια, τα οποία είναι χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: την εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμός στην πολιτική, τις ατομικές ελευθερίες, τη λειτουργία της κυβέρνησης, τη συμμετοχή στην πολιτική και την πολιτική κουλτούρα.

Να σημειώσουμε πως πρόκειται για το ίδιο περιοδικό που , μετά από τις οποίες θα αναδυθεί ένας «καινούργιος κόσμος». 

Tags
Back to top button