Όπως όλα δείχνουν παίζουν με τις ημερομηνίες οι Τούρκοι, και θα επιχειρήσουν γεώτρηση και πολεμική ένταση με την Ελλάδα νοτίως της Κρήτης, πιθανόν είτε την 20η Ιουλίου ( ημέρα εισβολής στην Κύπρο) , είτε κοντά στον Δεκαπενταύγουστο.
Τρεις NAVTEX εξέδωσε σήμερα το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στην …...Κεντρική Μεσόγειο, δηλαδή νοτίως της Κρήτης, εντός περιοχής του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου.
Στις 3 περιοχές δόθηκαν επίτηδες τα ονόματα των Τριών Τούρκων Οθωμανών, Çaka Bey, Turgut Reis και Barbaros Hayrettin Pasha.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Τουρκία θα στείλει την επόμενη περίοδο στην περιοχή, ( για την οποία εκδόθηκε NAVTEX), το 4ο γεωτρύπανο συνοδεία πολεμικών σκαφών, με στόχο να προκαλέσει την Αθήνα, ερχόμενη ακόμα και ευθεία αντιπαράθεση...αν αυτό απαιτηθεί.
Υπενθυμίζουμε ότι γεωλογικές έρευνες και γεωτρήσεις, έχουν υλοποιηθεί από τουρκικής πλευράς σε 7 περιοχές στο πλαίσιο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, για τις οποίες έχει ζητηθεί άδεια από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου.
Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο θα διεξάγει έρευνες νοτίως της Κρήτης, καθώς θεωρείται ως «η περιοχή με τα περισσότερα αποθέματα φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου».
Μετά τη σύναψη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, Άγκυρα και Τρίπολη βρίσκονται σε συνεχείς επαφές, με σαφή σκοπιμότητα να ξεκινήσουν από κοινού γεωτρήσεις στην επίμαχη περιοχή, παραβιάζοντας την ελληνική κυριαρχία που εξασφαλίζεται από το Διεθνές Δίκαιο, ενώ έχουμε συνεχείς πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών στην βάση Αλ Βατίγια.
“Εάν δεν στείλουμε πλοίο, η συμφωνία θα ακυρωθεί ( τουρκολιβυκό μνημόνιο) στην Ανατολική Μεσόγειο”, φωνασκεί από το καλοκαίρι του 2020 ο Τούρκος Ναύαρχος ε.α. υπενθυμίζοντας ότι "Εάν δεν ασκήσουμε καμία δραστηριότητα σε αυτή την θαλάσσια περιοχή, αυτή η συμφωνία θα καταστεί άκυρη".
Τι θα κάνει λοιπόν η ελληνική πλευρά σε ενδεχόμενο παραβίασης της ελληνικής ΑΟΖ ή ακόμα και της απόστασης των Έξι μιλίων από τις ακτές της Κρήτης;
Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική πλευρά θα κινηθεί με την αποστολή πολεμικών πλοίων τα οποία από κοντινή “απόσταση” θα παρακολουθούν τον τουρκικό στολίσκο όταν αυτός αποπλεύσει από την Μερσίνα.
Η συνέχεια πάντως είναι ομιχλώδης, αφού ο Ερντογάν εξήλθε ανανεωμένος από την Μαδρίτη, κάνοντας νέα κυβίστηση προς την δύση , ζητώντας πιθανόν ανταλλάγματα και στο Αιγαίο, αφού με αυτές τις δημοσκοπήσεις δεν θα πάει σε εκλογές.
Σκοπός της Τουρκίας είναι να βάλει χέρι στο φυσικό αέριο αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων (5,9 τρισεκατομμύρια TL), σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα, που βρίσκεται στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ της οποίας και η ελληνική ΑΟΖ, και αυτό ο ελληνισμός δεν θα το επιτρέψει ότι και να κάνουν δυτικοί και Τούρκοι.