Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΕΚΤ: Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την επενδυτική βαθμίδα

Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και μετά τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας, προκειμένου να βοηθήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την naftemporiki.gr, σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ο Μάρτιν Βίστερμπος, τονίζει ότι υπάρχουν ανισορροπίες που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος και τα προβλήματα των τραπεζών, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Η διαδικασία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να υποστηριχθεί από μια συνεπή στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τις ανισορροπίες που έχουν απομείνει στην ελληνική οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Η Ελλάδα υπόκειται στη λεγόμενη ενισχυμένη επιτήρηση από τους επίσημους πιστωτές της από το 2018, όταν ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης back-to-back. Ωστόσο, Το στέλεχος της ΕΚΤ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, παρά τις δυσκολίες  που προκάλεσε η πανδημία και αυτό θα ενισχύσει τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη. 

Νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Σχολή Δικαστικών

Καλεί δε την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος της περιόδου ενισχυμένης εποπτείας η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε  ως «εξαιρετικό» το σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, συμπληρώνοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. 

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση εξακολουθεί να προέρχεται από τα «κόκκινα δάνεια»,  παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν σημειώσει αξιόλογη πρόοδο στην μεταφορά προβληματικών δανείων εκτός των ισολογισμών τους. 

Εντούτοις, τόνισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν τον ρυθμό της αναδιάρθρωσης δανείων ή να καταφύγουν σε άλλες λύσεις για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. 

Ακόμα και αν δεν βρίσκονται πλέον στους τραπεζικούς ισολογισμούς, τα δάνεια που δεν έχουν ρυθμιστεί εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη και πρόσθετο βάρος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και όσο η οικονομία ανακάμπτει, γίνεται περισσότερο σημαντική προτεραιότητα η αύξηση των δανείων που ρυθμίζονται και επανέρχονται σε κανονική εξυπηρέτηση.

Βήμα προόδου ο Πτωχευτικός Νόμος

Παρατηρώντας τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το στέλεχος της ΕΚΤ ανέφερε ότι ο νέος πτωχευτικός νόμος, αποτελεί βήμα προόδου. 

Ωστόσο,  όπως είπε, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το σχήμα που προβλέπει ο νόμος για την ίδρυση ειδικού φορέα που θα αποκτά τις κατοικίες ευάλωτων δανειοληπτών και θα τις επαναμισθώνει για 12 χρόνια. 

Επιπλέον υπογράμμισε ότι περισσότερα θα πρέπει να γίνουν σχετικά με τη εκκαθάριση παλιών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, που εκκρεμούν στις δικαστικές αίθουσες,  αλλά και για την εκκαθάριση εκκρεμών πληρωμών κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Βίστερμπος σημείωσε ότι τα δάνεια που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να δοθούν με βάση αυστηρά οικονομικά κριτήρια, ενώ η χρηματοδότηση θα πρέπει επίσης να παρέχεται σε υγιείς μικρότερες επιχειρήσεις χωρίς άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Tags
Back to top button