Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξοπλιστική μανούβρα! Οι Τούρκοι θέλουν να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο με στόλο μίνι υποβρυχίων STM-500 λόγω των ελληνικών Belharra

Το ζήτημα των «ισορροπιών στο Αιγαίο», το οποίο έχει αρχίσει να συζητιέται στο τουρκικό γενικό επιτελείο ναυτικού ως αποτέλεσμα του ταχύτατου εξοπλισμού της Ελλάδας, αναφέρει ο Τούρκος ειδικός σε θέματα άμυνας και Ναυτιλίας Kozan Selçuk Erkan, με την δημιουργία στόλου μίνι υποβρυχίων.  

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά την κατασκευή μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων ως  «game changer» στον αέρα, τώρα το αντίστοιχο στην θάλασσα, ειδικά στο Αιγαίο θα είναι τα μίνι υποβρύχια που θα θελήσουν να ελέγχουν την περιοχή της “Γαλάζιας Πατρίδας”, αλλά θα βρουν απέναντι τους τις ελληνικές Φρεγάτες Belhara, τις Κορβέτες και τα ελικόπτερα τύπου ROMEO.

"Τα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία τα τελευταία δέκα χρόνια στην εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Αναμφίβολα, ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα από αυτή την άποψη είναι το «πώς υλοποιείται» αυτή η ταχεία απόκτηση ικανοτήτων σε διάφορους τομείς.

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της Τουρκίας, η οποία κάνει πολύτιμα βήματα σύμφωνα με τις δικές της ανάγκες, είναι η παραγωγή ενός εθνικού μίνι-υποβρυχίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η διεύθυνση εξοπλισμών ανακοίνωσε πρόσφατα ότι «η δουλειά μας σε αυτό το θέμα συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς» σχετικά με την παραγωγή μίνι υποβρυχίων.

Τι σημαίνει όμως μίνι υποβρύχιο για μια χώρα όπως η Τουρκία που περιβάλλεται από θάλασσες από τρεις πλευρές;

Είμαστε σε επίπεδο παραγωγής αυτών των οχημάτων;

Το πιο σημαντικό, αφορά το θέμα των «ισορροπιών στο Αιγαίο», για το οποίο έχει αρχίσει να συζητιέται, ως αποτέλεσμα του ταχύτατου εξοπλισμού της Ελλάδας.

Μάθαμε με την κατασκευή των υποβρυχίων κλάσης Reis πάρα πολλά, και αυτή η ικανότητα έχει ανέλθει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Αν και ασχολούμαστε με την παραγωγή υποβρυχίων με κάποιο τρόπο από τη δεκαετία του 1980, το ερώτημα είναι «μπορούμε να τα καταφέρουμε;», τονίζει ο Erkan.

Ο Erkan υπογραμμίζει ότι “πρώτα απ 'όλα, τα μικρά υποβρύχια θα είναι πιο δύσκολα στην κατασκευή τους, λόγω της φύσης τους, καθώς πάρα πολλά υποσυστήματα πρέπει να ενσωματωθούν σε μικρούς όγκους”.

«Το εθνικό μίνι-υποβρύχιο, με κωδικό STM-500, θα είναι μια υποβρύχια πλατφόρμα όπου η τεχνολογία της θα απαιτήσει εξειδικευμένες γνώσεις χάρη στις μικρές του διαστάσεις. Όλοι γνωρίζουν σε τι είδους εμπάργκο είναι εκτεθειμένη η χώρα μας σε ορισμένα στρατηγικά υποσυστήματα. Με τα μίνι υποβρύχια που θα παράγουμε θα προκύψει μια κατηγορία όπου η εξάρτηση από το εξωτερικό σε αυτόν τον τομέα θα παραμείνει στο χαμηλότερο επίπεδο», αναφέρει ο ίδιος.

Σύμφωνα με το TRT Haber, ένα άλλο θέμα που τονίζει ο ερευνητής Kozan Selçuk Erkan είναι το γεγονός ότι τα μικρά σε μέγεθος υποβρύχια θα είναι τα «φαντάσματα του βυθού» λόγω του μικρού μεγέθους τους και των επιχειρησιακών τους ικανοτήτων.

Περιγράφοντας ο ίδιος αυτές τις υποβρύχιες πλατφόρμες ως «ισχυρά οχήματα υψηλής εμβέλειας που μπορούν να παραμείνουν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για μεγάλο χρονικό διάστημα», ο Erkan επισημαίνει τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας σε αυτό το σημείο και εξηγεί γιατί τα μίνι υποβρύχια είναι σημαντικά.

«Σε περιοχές όπως το Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Θάλασσα των Νησιών και του οποίου το βάθος είναι εν μέρει μικρό, όπως και η Μαύρη Θάλασσα που είναι μια κλειστή θάλασσα, μπορεί να μην είναι δυνατό να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα με μεγάλα υποβρύχια.

Ναι, η Τουρκία, που βρίσκεται στο δρόμο να γίνει παγκόσμιος παίκτης, για αυτό και χρειάζεται υποβρύχια όπως η κλάση Reis, στα οποία η τεχνολογία και ο οπλισμός είναι υψηλού επιπέδου.

Ωστόσο, τα μίνι υποβρύχια, τα οποία είναι οικονομικά αποδοτικά στην κατασκευή και τη λειτουργία τους, είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, σε αυτά τα ύδατα.

Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι τα μικρά τουρκικά υποβρύχια τύπου STM-500 θα αποτελέσουν «game changer» στην περιοχή μας. Ας μην ξεχνάμε ότι το μικρό μέγεθος φέρνει και την ελάχιστη εκπομπή ίχνους.

Έχουμε γείτονες ( Ελλάδα) με υποβρύχια παρόμοια με την κατηγορία Reis, αλλά δεν υπάρχει καμία χώρα με στόλο μικρών σε μέγεθος και “αθόρυβων” υποβρυχίων όπως το STM 500.

Για αυτόν τον λόγο, η απειλή που θα επιφέρει το τουρκικό μίνι-υποβρύχιο που θα παράγουμε, είναι και διαφορετική και μεγαλύτερη», καταλήγει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν το μικρών διαστάσεων υποβρύχιο θα έχει εκτόπισμα 550 τόνων, μήκος 42 μέτρα και αυτονομία 4500+ ναυτικών μιλίων, με πλήρωμα 18 ατόμων.

Έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί: Υποβρύχιο πόλεμο, επιχειρήσεις ρηχών υδάτων, επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων, άφεση ναρκών και αποστολές συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης.

Εκτός από το 18μελές πλήρωμά του, θα μπορεί να επιχειρεί σε βάθη άνω των 250 μέτρων για 30 ημέρες με ομάδα Ειδικών Δυνάμεων 6 ατόμων, ενώ θα διαθέτει συνολικά 8 Βαρέος τύπου τορπίλες και κατευθυνόμενα βλήματα με 4 τορπιλοσωλήνες.

Αποστολές του τουρκικού υποβρυχίου:
    • Υποβρύχιος Πόλεμος
    •  Ειδικές επιχειρήσεις
    •  Πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση
    •  Mine Warfare
    •  Αποστολές ρηχών υδάτων
    •  Μη επανδρωμένες υποβρύχιες/αεροπορικές επιχειρήσεις

Είναι πασιφανές ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο, αφού θέλουν διακαώς να έχουν τα “όπλα” να μπλοκάρουν όλα τα ενεργειακά σχέδια Ελλάδος και Κύπρου.

Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός τους, σύμφωνα και με τις δυνατότητες που διαφημίζουν οι ίδιοι, ενώ τα ελληνικά μικρονήσια ( κατοικημένα και μη) θα τεθούν στο στόχαστρο τους.  

Tags
Back to top button