
Οι επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) εξεπλάγησαν δυσάρεστα από τα αποτελέσματα της ανάλυσης δορυφορικών εικόνων, σύμφωνα με τα οποία η στάθμη των ωκεανών του πλανήτη αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι περίμεναν κατά το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί πέρυσι. Τείνουμε να υποτιμούμε την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία απειλεί τις χαμηλές και νησιωτικές περιοχές.
Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε κατά 5,9 χιλιοστά πέρυσι, ενώ η NASA ανέμενε αύξηση 4,3 χιλιοστά. Πρόκειται για αύξηση 37% σε σύγκριση με τις προσδοκίες των επιστημόνων.
«Η άνοδος που είδαμε το 2024 ήταν υψηλότερη από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ο Τζος Γουίλις, ειδικός σε θέματα στάθμης της θάλασσας στο γραφείο της NASA στη Νότια Καλιφόρνια. «Κάθε έτος είναι λίγο διαφορετικό, αλλά είναι σαφές ότι η στάθμη των ωκεανών εξακολουθεί να αυξάνεται και ο ρυθμός ανόδου γίνεται ταχύτερος».
«Με το 2024 να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, οι ωκεανοί ακολουθούν το παράδειγμα και φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών δεκαετιών», πρόσθεσε η Νάντια Βινόγκραντοβα Σίφερ, υπεύθυνη του προγράμματος φυσικής ωκεανογραφίας της NASA στην Ουάσινγκτον, στον ιστότοπο της υπηρεσίας.
Προοπτικές εξαφάνισης
Σύμφωνα με την ίδια, ο ρυθμός ανόδου της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας έχει υπερδιπλασιαστεί από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις το 1993. Συνολικά, έχει αυξηθεί κατά 10 εκατοστά από τότε, γράφει η ιστοσελίδα ScienceAlert.
Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών και των θαλασσών θα συνεχιστεί, απειλώντας όλο και περισσότερο τις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και τα νησιωτικά έθνη που θα μπορούσαν να εξαφανιστούν κάτω από το νερό. Μια από τις πιο απειλούμενες ομάδες είναι τα μικρά νησιά στον Ειρηνικό. Τα νησιά Φίτζι, το αρχιπέλαγος Τουβαλού, το Κιριμπάτι, τα νησιά Μάρσαλ και Σολομώντα και άλλα κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Τα νησιά αυτά αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή απειλή που θα γίνει πιο δραματική τα επόμενα χρόνια, ενώ τα περισσότερα από αυτά ήδη παλεύουν με σοβαρά προβλήματα, όπως καταστροφικές καταιγίδες και μεγάλες πλημμύρες.
Τα τελευταία χρόνια, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει προκληθεί κυρίως από το λιώσιμο των παγετώνων και των πάγων. Πρόσφατα, όμως, προστέθηκε και ένας άλλος παράγοντας - η θερμική διαστολή, η οποία ευθύνεται έως και για τα δύο τρίτα. Η επιφάνεια διαστέλλεται προς τα πλάγια ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας.