Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έχετε πολλά σφραγίσματα; Τότε δείτε από τι κινδυνεύετε!

Τα σφραγίσματα χρησιμοποιούνται εδώ και περισσότερα από 150 χρόνια στην οδοντιατρική και είναι… αναγκαίο κακό σε περίπτωση εκτεταμένης φθοράς των δοντιών. Αν και θεωρούνται σε γενικές γραμμές ασφαλή, οι επιστήμονες έρχονται να επισημάνουν τους πιθανούς κινδύνους από την εκτεταμένη χρήση τους στους ασθενείς.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια μελέτησαν τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση σφραγισμάτων που περιέχουν υδράργυρο, άργυρο, κασσίτερο και άλλα μέταλλα. Τα στοιχεία που αναλύθηκαν αφορούσαν σχεδόν 15.000 άτομα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Ecotoxicology and Environmental Safety, εντοπίστηκε για πρώτη φορά αξιόλογη συσχέτιση ανάμεσα στα σφραγίσματα και την έκθεση του οργανισμού στον υδράργυρο. Δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρονται ανησυχίες για τον υδράργυρο που περιέχουν τα οδοντικά σφραγίσματα, ωστόσο οι μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα επί του θέματος δεν είχαν οδηγήσει σε σαφή συμπεράσματα.

«Η μελέτη μας έχει σαν στόχο να αποτυπώσει με ακρίβεια τα επίπεδα έκθεσης στον υδράργυρο, ώστε να αποτελέσει την επιστημονική βάση για τη μελλοντική εκτίμηση του κινδύνου που διατρέχουν οι ασθενείς» αναφέρει ο Xiaozhong Yu, ένας εκ των συντακτών της μελέτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους την ηλικία, το επίπεδο μόρφωσης, την εθνικότητα και το φύλο των συμμετεχόντων, καθώς και τα επίπεδα κατανάλωσης θαλασσινών (γνωστός παράγοντας κινδύνου για την υπερβολική έκθεση στον υδράργυρο) ώστε να υπολογίσουν την έκθεση στον υδράργυρο.

Οι ερευνητές μελέτησαν διάφορους τύπους υδραργύρου και εντόπισαν σημαντικά επίπεδα έκθεσης στον μεθυλυδράργυρο –την πλέον τοξική μορφή υδραργύρου– αναλογικά με τα σφραγίσματα που είχε κάνει ένας ασθενής.


«Ως τοξικολόγοι, γνωρίζουμε ότι ο υδράργυρος είναι δηλητήριο, όμως η επικινδυνότητά του εξαρτάται από τη δόση» εξηγεί ο Yu. «Ένα μόνο σφράγισμα πιθανώς δεν δημιουργεί προβλήματα, όμως αν έχει κανείς περισσότερα από οκτώ σφραγίσματα, τότε ο εκτιμώμενος κίνδυνος επιπλοκών είναι αυξημένος» επισημαίνει ο ερευνητής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ένας άνθρωπος που έχει κάνει περισσότερα από οκτώ σφραγίσματα έχει περίπου κατά 150% περισσότερο υδράργυρο στο αίμα του σε σύγκριση με έναν άνθρωπο που δεν έχει κάνει ποτέ σφράγισμα.

Οι άνθρωποι που έχουν πολλά σφραγίσματα και ταυτόχρονα εκτίθενται στον υδράργυρο από άλλες πηγές, όπως το εργασιακό τους περιβάλλον ή η συχνή κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών, είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από υπερβολική έκθεση στο μέταλλο.

Ο υδράργυρος κατατάσσεται στα βαρέα μέταλλα και θεωρείται τοξικός σε μεγάλες ποσότητες. Έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με βλάβες στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στα νεφρά, στους πνεύμονες και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

ΠΗΓΗ: diaforetiko.gr

Tags
Back to top button