Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Εκεφαλικά - ΜΙΤ: Τηλερομποτικό σύστημα βοηθά τους νευροχειρουργούς στην αντιμετώπισή τους εξ αποστάσεως

Το σύστημα, ο χειρισμός του οποίου γίνεται με ειδικό χειριστήριο (joystick), επιτρέπει την έγκαιρη ενδοαγγειακή αντιμετώπιση περιστατικών στη διάρκεια του κρίσιμου χρονικού «παραθύρου» μετά από ένα εγκεφαλικό. Οι χειρουργοί ενός νοσοκομείου μπορούν να ελέγχουν τον ρομποτικό βραχίονα που βρίσκεται σε χειρουργείο σε άλλο νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο.

ΕΣΥ: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια

Το ρομπότ, η κίνηση του οποίου ελέγχεται μέσω μαγνητών, επιτρέπει να εκτελούνται εξ αποστάσεως χειρουργικές επεμβάσεις σε επείγουσες καταστάσεις, όταν έχει προκληθεί εγκεφαλικό λόγω θρόμβου αίματος. Τέτοιες επεμβάσεις κανονικά απαιτούν χειρουργό, όμως συχνά δεν είναι διαθέσιμοι νευροαγγειακοί χειρουργοί σε όλα τα νοσοκομεία, ιδίως στα μικρότερα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, με συνέπεια να μην είναι δυνατό οι γιατροί να αξιοποιήσουν το κρίσιμο χρονικό διάστημα μετά το εγκεφαλικό, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τη βλάβη στον εγκέφαλο.

Το νέο ρομποτικό σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε τέτοιες ανεπαρκώς επανδρωμένες νοσοκομειακές μονάδες και να ελέγχεται εξ αποστάσεως από χειρουργούς μεγάλων νοσοκομείων. Οι δοκιμές έδειξαν ότι με μόνο μία ώρα εκπαίδευσης ένας νευροχειρουργός είναι σε θέση να χειρίζεται το σύστημα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σουανχέ Ζάο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρομποτικής «Science Robotics».

Tags
Back to top button