Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλονωτιαίο υγρό από νεαρά πειραματόζωα «ξανάνιωσε» τη μνήμη γερασμένων ζώων

Πειράματα σε τρωκτικά έδειξαν ότι η χορήγηση εγκεφαλονωτιαίου υγρού από νεότερης ηλικίας ζώα βελτίωσε αισθητά τη μνήμη στα γερασμένα ποντίκια. Η βελτίωση οφείλεται κυρίως σε μια πρωτεΐνη (FGF17) που περιέχεται στο «νεανικό» υγρό.

Οι Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τους νευροεπιστήμονες Ταλ Ιλάμ και Τόνι Γουίς-Κορέϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature», σύμφωνα με το ίδιο και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη θα οδηγήσει μελλοντικά σε θεραπευτικές εφαρμογές στους ανθρώπους (π.χ. με άνοια ή Αλτσχάιμερ), αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Ο δρ Τόνι Γουίς-Κορέι σε παλαιότερη έρευνά του είχε δείξει ότι η χορήγηση αίματος από νεότερα ζώα σε γερασμένα αναστρέφει εν μέρει τη γήρανση. Τώρα η προσοχή στράφηκε στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Οι γιατροί εδώ και καιρό χρησιμοποιούν το εγκεφαλονωτιαίο υγρό ως δείκτη της υγείας του εγκεφάλου και της εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων.

Ανεπάρκεια σεληνίου: Η σημασία για την υγεία – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η νέα έρευνα αξιοποιεί αυτό το υγρό από οργανισμούς σε νεαρή ηλικία για την ανανέωση της μνήμης γερασμένων οργανισμών.

Οι ερευνητές προσδοκούν ότι τελικά το εν λόγω υγρό και ειδικότερα η πρωτεΐνη FGF17 – που θα μπορούσε να χορηγείται και μόνη της – θα αποδειχτεί ένα είδος ελιξίριου για την υγεία του εγκεφάλου και της μνήμης.

Μια από τις πρακτικές δυσκολίες είναι ότι είναι δύσκολη η συλλογή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Επιπλέον, ανακύπτει το ερώτημα βιοηθικής κατά πόσο είναι σωστό να ληφθεί τέτοιο υγρό από έναν νέο άνθρωπο για να μεταφερθεί σε έναν ηλικιωμένο. Η χορήγηση μόνο της πρωτεΐνης FGF17 και όχι όλου του υγρού είναι πιθανώς μια πιο πρακτική λύση.

Tags
Back to top button