Την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί η ανεργία στον Έβρο μέσω ενός στοχευμένου για την περιοχή προγράμματος, εξέφρασε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε σήμερα με τις διοικήσεις των εργατικών κέντρων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης.
Η υπουργός αναφέρθηκε στη σταθερή θέση της κυβέρνησης για τις συλλογικές συμβάσεις, τόνισε ότι σύντομα θα υπάρξει νομικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παρεμβάσεις για τη βιομηχανία ζάχαρης.
Συγκεκριμένα, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε πως οι συναντήσεις με τις διοικήσεις των εργατικών κέντρων καταδεικνύουν «ότι εμείς σεβόμαστε το συνδικαλισμό, τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και όλη αυτή την ιστορική διαδικασία της εκπροσώπησης των εργαζομένων». Χαρακτήρισε ουσιαστικές τις κινήσεις του υπουργείου ως προς την καταγραφή των συγκεκριμένων προβλημάτων της κάθε περιοχής και την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, αλλά και συμβολικές όσον αφορά στην απαξίωση που είχε υποστεί ο συνδικαλισμός και τα εργατικά κέντρα κατά τα προηγούμενα χρόνια.
Η υπουργός εργασίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ισχυρή και καθοριστική όπως χαρακτηριστικά είπε παρέμβαση της κυβέρνησης για να λειτουργήσει η βιομηχανία ζάχαρης στην Ορεστιάδα και να είναι ο φορέας οικονομικής δραστηριότητας που στηρίζει την περιοχή, καθώς και στην επιχείρηση «Μαρινόπουλος» για την εξεύρεση μίας διάδοχης κατάστασης. Επανέλαβε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η υποστήριξη με κάθε τρόπο του κόσμου της εργασίας σημειώνοντας πως «Αν δεν θέλαμε να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους ή να δώσουμε τη μάχη δεν θα στυλώναμε τα πόδια για τις συλλογικές συμβάσεις στην αξιολόγηση».
Διευκρίνισε πως υπάρχει επίγνωση της έξαρσης των αυθαιρεσιών όπως αυτή καταγράφεται μέσω των καθημερινών καταγγελιών τόσο στο υπουργείο όσο και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας φαινόμενο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων καθώς «όταν έχεις ένα σωματείο, μια συλλογική σύμβαση σε κλαδικό επίπεδο να δημιουργεί κάποιους βασικούς όρους, ένα δίχτυ προστασίας τότε και τα φαινόμενα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας μειώνονται».
Κατέστησε σαφές πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μη βγαίνει ούτε ένα ευρώ δημόσιου χρήματος σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, πρόθεση που όπως είπε σύντομα θα μεταφραστεί και σε θεσμικό πλαίσιο.
Σημειώνεται πως την υπουργό συνόδευαν στις συναντήσεις της ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Θανάσης Ηλιόπουλος καθώς και οι τρεις βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καϊσας, Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ