Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Δρομολογείται νέο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» με εισοδηματικά κριτήρια

Σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με νέα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια που στόχο θα έχει να μειωθούν τόσο οι ατμοσφαιρικοί ρύποι όσο και η ενεργειακή φτώχεια που, σύμφωνα με στοιχεία, κυμαίνεται στο 30% στην ΕΕ.

Ο κ. Σκρέκας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, σημείωσε σε ό,τι αφορά στο τρέχον πρόγραμμα και τις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών κατοικιών για τον αποκλεισμό τους πως η κυβέρνηση έθεσε ως μοναδικό κριτήριο συμμετοχής την ταχύτητα της υποβολής αίτησης σε μια προσπάθεια να διοχετεύσει ταχύτατα κεφάλαια στην οικοδομή προκειμένου να ανακουφιστεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις μέσα από την τρέχουσα δράση υπολογίζονται σε 1,1 δισ. ευρώ.

«Στην πρώτη φάση το κριτήριό μας ήταν η ταχύτητα ώστε να προωθήσουμε άμεσα χρήματα ύψους 900 εκατ. ευρώ για να διαχυθούν γρήγορα πόροι τόσο στην αγορά όσο και στην κοινωνία που δοκιμάζονται από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

​Στην επόμενη φάση και μέσα από διαβούλευση και σε συνεργασία με το ΤΕΕ θα συζητήσουμε και θα θέσουμε νέα κριτήρια με βάση μια συγκεκριμένη μεθοδολογία όπως είναι η ηλικία του κτιρίου, το ετήσιο εισόδημα αλλά και οι ακραίες καιρικές συνθήκες μιας περιφέρειας.

​Όλα αυτά θα αξιολογηθούν και θα προωθήσουμε ένα νέο πρόγραμμα “εξοικονομώ” ώστε και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους να μειώσουμε και από την άλλη nα βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν χρήματα για τη χρήση ενέργειας», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

«Ενα νοικοκυριό το οποίο έχει χαμηλότερο εισόδημα φυσικά και αυτό θα πρέπει να τυγχάνει μιας ίσως μεγαλύτερης υποστήριξης οικονομικής σε σχέση με ένα άλλο νοικοκυριό που έχει ένα πολύ μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα» τόνισε και πρόσθεσε πως «μία Περιφέρεια όπου εκεί οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι πολύ πιο ακραίες, πολύ πιο δριμείς, εκεί που το κρύο είναι πιο πολύ, εκεί που τα νοικοκυριά και οι πολίτες ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα, το 20%, το 30%, το 40% του οικογενειακού προϋπολογισμού για να θερμαίνουν το σπίτι τους, φυσικά και αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί αναλόγως ώστε εκεί να μπορέσουμε να τους ενισχύσουμε περισσότερο».

«Η εφαρμογή του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” έχει πολλαπλά οφέλη, περιβαλλοντικά, κοινωνικά οικονομικά. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων», επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Κεγκέρογλου.

Tags
Back to top button