Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΔΝΤ: Εύσημα στην Ελλάδα για μείωση χρέους και ανάπτυξη το 2023

Καθώς ΑΕΠ και χρέος επανήλθαν σε προ πανδημίας επίπεδα, το ΔΝΤ δίνει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2,5% για το 2023 και για το 2024 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 2%.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου το ΔΝΤ για τον πληθωρισμό

Ειδικότερα, οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με το χρέος να μειώνεται ως αναλογία του ΑΕΠ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του. Θετικά είναι ακόμη τα σχόλια και για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, συστήνει περιορισμό στις μισθολογικές διεκδικήσεις στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η άνοδος του ΑΕΠ στηρίχθηκε στην ιδιωτική κατανάλωση, που ενισχύθηκε λόγω της αύξησης των πραγματικών μισθών και της σταδιακής μείωσης των υπερβολικών αποταμιεύσεων των νοικοκυριών που προκλήθηκαν από την πανδημία. Θετικά είναι και τα σχόλια για τις επενδύσεις, αλλά και για το ποσοστό ανεργίας, το οποίο μειώθηκε στο 10% τον Σεπτέμβριο, σε χαμηλά δεκαετίας.

Δίnεται ακόμη έμφαση στη συνεχή πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες λειτούργησαν ήδη θετικά στην αγορά. Η αύξηση των επενδύσεων παρέμεινε ισχυρή λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι δείκτες κλίματος υποδηλώνουν ότι η συνολική οικονομική δυναμική παρέμεινε ισχυρή το τρίτο τρίμηνο παρά μια σειρά από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές και πλημμύρες).

Εν μέσω αύξησης των εσόδων, η διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος περίπου 2% μεσοπρόθεσμα θα βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους, παρέχοντας παράλληλα πρόσθετο χώρο για δημόσιες επενδύσεις και κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες. Αυτό θα συμβάλλει στη μείωση του μεγάλου επενδυτικού χάσματος της Ελλάδας, διατηρώντας παράλληλα σταθερά τον δείκτη δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ σε πτωτική πορεία.

ΔΝΤ: Ο πόλεμος στο Ισραήλ κάνει χειρότερα τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία

Παρόλα αυτά, η οικονομία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις λόγω της σημαντικής αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, του επίμονου δομικού πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των ακινήτων.

Ο πληθωρισμός και ο δομικός δείκτης επιβραδύνθηκαν στο 3,8% και 3,6% αντίστοιχα τον Οκτώβριο, λόγω της εξομάλυνσης των τιμών της ενέργειας και των επιπτώσεων βάσης, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα εν μέσω της σύσφιξης της αγοράς εργασίας. Οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% από το κατώτατο σημείο το 2017, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από τα επίπεδα πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Σε ένα εναλλακτικό σενάριο, το ΔΝΤ αναφέρει πως μια πιθανή κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει το εμπόριο και να προκαλέσει ανανεωμένες πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και να υπονομεύσει το κλίμα εμπιστοσύνης.

Το τραπεζικό σύστημα παρέμεινε ανθεκτικό, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι κάτω του 5% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 στις μεγάλες τράπεζες, με τη βοήθεια και του προγράμματος Ηρακλής, όπως σημειώνεται. Ο χαμηλότερος δείκτης ΜΕΔ, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, συνέβαλαν σε ισχυρή ανάκαμψη των τραπεζικών κερδών, ενισχύοντας την κεφαλαιακή επάρκεια. Εν μέσω συνεχιζόμενων εισροών καταθέσεων λόγω ισχυρής ανάπτυξης, το τραπεζικό σύστημα διατήρησε επίσης σημαντικά αποθέματα ρευστότητας παρά τις σημαντικές αποπληρωμές των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTRO).

Tags
Back to top button