Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Δ.Καλτσώνης: «Οι πρόθυμοι σύμμαχοι μπορεί ανά πάσα στιγμή να εγκαταλειφθούν από τους "προστάτες" τους»

Για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και για τα «μαθήματα» που πρέπει να πάρει η ελληνική διπλωματία μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Καλτσώνης.

«Οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται με τη λογική του πληγωμένου θηρίου, του πανίσχυρου παντοκράτορα που αισθάνεται ότι χάνει διαρκώς το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Γι’ αυτό και εντείνεται η επιθετικότητά τους. Άλλωστε, σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εντείνεται εκ των πραγμάτων ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων για την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε τα γεγονότα στην Ουκρανία» επισημαίνει στο Sputnik o αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καλτσώνης.

Εκτιμά ότι «η σύγκρουση δεν αποκλείει -το αντίθετο, μάλιστα!- τις διαπραγματεύσεις και το παζάρι. Μόνο που στο συνολικό καλάθι μπαίνουν και άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως για παράδειγμα είναι η Αφρική, όπου οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τον έλεγχο της περιοχής».

Σε μια τέτοια «γεωπολιτική σύγκρουση γιγάντων» προσθέτει ο καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου, «οι πρόθυμοι και πειθήνιοι ασθενείς σύμμαχοι των μεγάλων δυνάμεων, όπως είναι το καθεστώς της Ουκρανίας, μπορεί ανά πάσα στιγμή να εγκαταλειφθούν από τους ίδιους τους “προστάτες” και συμμάχους τους. Στην Ελλάδα το έχουμε ζήσει επανειλημμένα, είτε με τη Μικρασιατική Καταστροφή είτε στη σύγχρονη περίοδο με το ρόλο των ΗΠΑ και της ΕΕ στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό».

Στο μεταξύ, τίποτα δεν αποκλείει επίσης ότι «η σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας θα μεταφερθεί “δι’ αντιπροσώπων” στα Βαλκάνια» συνεχίζει ο καθηγητής του Παντείου.

«Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μέσα στη γενικότερη αναταραχή και με δεδομένη την ανοχή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, το τουρκικό αντιδραστικό καθεστώς να θελήσει την επόμενη περίοδο να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

«Η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά»

Η ελληνική κυβέρνηση «παίζει κυριολεκτικά με τη φωτιά» τονίζει ο κ. Καλτσώνης. «Εμπλέκει την Ελλάδα σε μια αντιπαράθεση που δεν αφορά τον ελληνικό λαό. Οι βάσεις στην Αλεξανδρούπολη και στη Σούδα χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση του στρατιωτικού σχεδιασμού των ΗΠΑ και μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο της Ρωσίας σε μια πιθανή κλιμάκωση. Ελληνικές ναυτικές δυνάμεις βρίσκονται, ως μη όφειλαν, στη Μαύρη Θάλασσα, λες και το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η Ρωσία και όχι ο τούρκικος εθνικιστικός επεκτατισμός. Φορτώνει στο λαό το οικονομικό βάρος των συνεπειών του πολέμου».

Γι' αυτό απαιτείται να διακηρυχθεί, συνοψίζει ο καθηγητής, ότι η Ελλάδα «πρώτον, απεμπλέκεται άμεσα από την αμερικανορωσική διένεξη. Δεύτερον, παγώνει άμεσα κάθε δραστηριότητα στις βάσεις της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας. Τρίτον, τάσσεται ενεργητικά υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στη βάση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Τέταρτον, δεν επιθυμεί πλέον ξένες βάσεις στο έδαφός της».

Tags
Back to top button