Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Δυτική Όχθη: Ισραηλινές ΜΚΟ καταγγέλλουν ακόμη μια επίθεση εποίκων

Χαρακτήρισαν την επίθεση κρούσμα «κρατικής βίας» και «εβραϊκής τρομοκρατίας» του «κράτους απαρτχάιντ» του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ καταδίκασε μέσω X την επίθεση, που κατ’ αυτόν βρίσκεται σε «πλήρη αντίθεση με τις αξίες του κράτους του Ισραήλ».

«Αυτό το σοβαρό επεισόδιο προστίθεται σε σειρά πρόσφατων (...) απαράδεκτων συμβάντων που πρώτα και πάνω απ’ όλα βλάπτουν το εγχείρημα του εποικισμού (σ.σ. της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης) και το καλό όνομα του κράτους του Ισραήλ στον κόσμο», πρόσθεσε.

Η επίθεση έγινε στο παλαιστινιακό χωριό Κούσρα, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Η ισραηλινή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που τράβηξε ακτιβιστής και εικονίζει «την αρχή» της εφόδου.

Σε αυτό βλέπει κανείς τουλάχιστον τέσσερις μασκοφόρους, εφοδιασμένους με ρόπαλα, να βγαίνουν από όχημα 4x4 που καταφθάνει με ταχύτητα. Κατόπιν ακούει κανείς κάποιον που φωνάζει «όχι, σας παρακαλώ, όχι» στα εβραϊκά, γδούπους, κραυγές πόνου, προτού οι δράστες της επίθεσης τραπούν σε φυγή.

Δυο άνθρωποι εικονίζονται πεσμένοι κάτω, ο ένας χωρίς να κινείται, με το πρόσωπο στο έδαφος και αίματα στο κεφάλι.

Το Magen David Adom («Κόκκινο άστρο του Δαυίδ»), το ισραηλινό αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, έκανε γνωστό από την πλευρά του ότι δυο τραυματίες, περίπου πενήντα ετών, διακομίστηκαν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι διενεργεί έρευνα για να εντοπιστούν οι ύποπτοι για την επίθεση.

Πέραν της ανατολικής Ιερουσαλήμ, κατεχόμενης από το 1967 και προσαρτημένης από το Ισραήλ, πάνω από 500.000 Ισραηλινοί ζουν σήμερα στη Δυτική Όχθη, σε οικισμούς παράνομους δυνάμει του διεθνούς δικαίου, ανάμεσα σε περίπου 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Τους τελευταίους μήνες, οι επιθέσεις που αποδίδονται σε ισραηλινούς εποίκους έχουν πολλαπλασιαστεί στη Δυτική Όχθη: έχουν στόχο Παλαιστίνιους, ισραηλινούς ακτιβιστές κατά του εποικισμού, ξένους αλληλέγγυους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ισραηλινούς στρατιωτικούς.

Ο εποικισμός της Δυτικής Όχθης ουδέποτε σταμάτησε επί όλων των ισραηλινών κυβερνήσεων ανεξαιρέτως από το 1967, όμως έχει ενταθεί επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, που θεωρείται η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ, ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την B’Tselem, «οι αχαλίνωτες επιθέσεις που διαπράττονται από εποίκους σε όλη τη Δυτική Όχθη αποτελούν κρατική βία».

«Διαπράττονται με την πλήρη υποστήριξη, τη συμμετοχή και τη βοήθεια των κρατικών αρχών, στο πλαίσιο στρατηγικής του ισραηλινού καθεστώτος απαρτχάιντ με σκοπό να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί η κατάσχεση παλαιστινιακών εδαφών», πρόσθεσε η ΜΚΟ.

«Το αίμα των φίλων μας λερώνει τα χέρια αυτών που υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν την εβραϊκή τρομοκρατία, είτε άμεσα, είτε μέσω της κυβέρνησης, ή κλείνοντας τα μάτια», κατήγγειλε ο Άβι Νταμπούς, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Ραβίνοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Κατήγγειλε ότι ο στρατός είναι «ανίσχυρος» και κάλεσε την «ισραηλινή κοινωνία» να ξεσηκωθεί «για να λάβει τέλος αυτή η ενδημική τρομοκρατία».

Tags
Back to top button