Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Δείτε πως πρέπει να αποθηκεύουμε το νωπό γάλα για να είναι ασφαλές

Αρκετοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι προτιμούν το ανεπεξέργαστο, μη παστεριωμένο γάλα καθώς πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινό. Ωστόσο οι συνθήκες φύλαξής του έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την ασφάλειά του.

Αν σας αρέσει το νωπό γάλα, φροντίστε να το διατηρείτε συνεχώς εντός ψυγείου. Και αυτό διότι αν αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου, μπορεί να αναπτύξει βακτήρια με γονίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές.

Το σοβαρότερο είναι ότι τα γονίδια αυτά μπορεί να μεταδοθούν σε άλλα βακτήρια, εξαπλώνοντας την μικροβιακή αντοχή, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησαν.

«Δεν θέλουμε να τρομάξουμε τον κόσμο, θέλουμε να τον ενημερώσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Jinxin Liu, από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις (UCDavis). «Αν θέλετε να πίνετε νωπό γάλα, να το φυλάτε στο ψυγείο για να διατηρείται ασφαλές».

Χιλιάδες άνθρωποι πίνουν νωπό γάλα, φρονώντας ότι η μη επεξεργασία του το καθιστά πιο υγιεινό αφού διατηρεί τα φυσικά βακτήριά του. Ωστόσο η νέα έρευνα δεν έδειξε ότι αυτό είναι απολύτως αληθές.

«Δύο πράγματα μας εξέπληξαν», τόνισε ο Dr Liu. «Πρώτον, δεν εντοπίσαμε υψηλά επίπεδα ωφέλιμων βακτηρίων στο νωπό γάλα που εξετάσαμε. Δεύτερον, όταν το αφήναμε σε θερμοκρασία δωματίου, αυξάνονταν δραματικά τα επίπεδα των ανθεκτικών βακτηρίων».

Η αντιμικροβιακή αντοχή

Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια αποτελούν αληθινή μάστιγα στη σύγχρονη εποχή. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν εξαιτίας και τρομάζουν να αναρρώσουν, αφού τα αντιβιοτικά πολύ δύσκολα τα εξουδετερώνουν.

Μόνο στις ΗΠΑ αρρωσταίνουν ετησίως 3 εκατομμύρια άνθρωποι από τα ανθεκτικά βακτήρια. Περισσότεροι από 35.000 από αυτούς χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφονται ετησίως περισσότερα από 675.000 κρούσματα ανθεκτικών λοιμώξεων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Οι δε θάνατοι εξαιτίας τους υπερβαίνουν τους 33.000 κάθε χρόνο.

Περισσότερα από 2.000 δείγματα

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες του UCDavis ανέλυσαν 2.034 δείγματα γάλακτος. Τα δείγματα προέρχονταν από καταστήματα σε πέντε αμερικανικές πολιτείες. Άλλα από αυτά ήταν παστεριωμένο γάλα (είχε υποβληθεί σε χαμηλή ή υψηλή θερμική επεξεργασία) και άλλα νωπό γάλα.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το νωπό γάλα περιείχε τα περισσότερα βιώσιμα βακτήρια. Οι πληθυσμοί τους παρέμεναν σταθεροί όταν το νωπό γάλα φυλασσόταν σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου. Την θερμοκρασία αυτή έχουν τα περισσότερα ψυγεία.

Αντιθέτως, όταν το μη παστεριωμένο γάλα φυλασσόταν σε θερμοκρασία δωματίου, αυξάνονταν κατακόρυφα οι βακτηριακοί πληθυσμοί. Το σοβαρότερο όμως ήταν πως αυξάνονταν σημαντικά τα βακτήρια που περιείχαν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά γονίδια. Επιπλέον, ειδικές τεχνικές έδειξαν πως τα γονίδια αυτά μεταδίδονταν από το ένα βακτηριακό είδος στο άλλο.

«Η εξάπλωση της μικροβιακής αντοχής είναι ανησυχητική», δήλωσε η ερευνήτρια Dr Michele Jay-Russel, από το Δυτικό Κέντρο Ασφαλείας Τροφίμων του UCDavis. «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως η θερμοκρασιακή απόκλιση έχει συνέπειες στο νωπό γάλα. Επομένως για να είναι ασφαλές μην το αφήνετε καθόλου εκτός ψυγείου».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Microbiome.

Tags
Back to top button