Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτήν την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής, ανοίγει η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την οικονομία, τις ανατιμήσεις και την αύξηση του κόστους ενέργειας.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει το πλέγμα μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπογραμμίσει τις μόνιμες μειώσεις φόρων που ήδη έχουν ληφθεί, θα αναφερθεί στα μέτρα ύψους 43 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας καθώς και για τα 620 εκατ. ευρώ που θα δοθούν ώστε να αντιμετωπιστούν οι κραδασμοί από το ενεργειακό κόστος.
Αναμένεται επίσης να αναφερθεί και στην εξέλιξη της πανδημίας.
«Είμαι εδώ για να απαντήσω σε όσα εύλογα απασχολούν τους πολίτες την περίοδο αυτή. Θα περιγράψω την αντικειμενική πραγματικότητα επικαλούμενος επίσημα στοιχεία ΕΣΤΑΤ και Eurostat. Η πορεία της εθνικής οικονομίας και η καθημερινότητα των νοικοκυριών δεν προσφέρονται για φθηνούς λαϊκισμούς, αλλά για καθαρές αλήθειες, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Πρώτη αλήθεια: υπάρχει παγκόσμια κρίση τιμών. Η έξοδος από τα lockdown έφερε παγκόσμια αύξηση ζήτησης και κατανάλωσης χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα. Η αυξημένη ζήτηση ανέβασε τις τιμές και αυτές αλυσιδωτά τον πληθωρισμό. Και γι' αυτούς τους λόγους ανέβηκαν οι τιμές ενέργειας εκτινάσσοντας την αξία παραγωγής και μεταφοράς των αγαθών.
Υπάρχει συζήτηση στην παγκόσμια κοινότητα οικονομολόγων και τραπεζιτών σχετικά με την αιτία του φαινομένου. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι θα είναι πρόσκαιρο το φαινόμενο που συνδέεται με πρωτοφανή διαταραχή στην ζήτηση και από ταχύτατη ανάκαμψη που βρήκε τις εταιρείες απροετοίμαστες. Υπάρχει και η άποψη που λέει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και θα έχει πιο δομικά χαρακτηριστικά.
Η ΕΚΤ τάσσεται υπερ της πρώτης άποψης εξ ου και είναι διστακτική στην αύξηση επιτποκίων και ανάσχεση της αναπτυξιακής προοπτικής. Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε τέτοιες πληθωριστικές τάσεις. Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην χρηματοπιστωτική κρίση 2007 – 08 αλλά και στην κρίση χρέους. Και τότε τα βασικά αγαθά ανατιμήθηκαν, υπήρξαν δυσοίωνες προβλέψεις αλλά τελικά αποδείχθηκε το φαινόμενο παροδικό. Θα δουμε αποκλιμάκωση λοιπόν στο πρώτο τρίμηνο 2022».
Το απόγευμα, μετά τη συζήτηση στη Βουλή, και συγκεκριμένα στις 17:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Μέγαρο Μαξίμου.