Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Δείτε γιατί δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο

Οι πατάτες είναι ένα βασικό τρόφιμο που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα σπίτια.

Αφού τις αγοράσουμε, κάποιες τις χρησιμοποιούμε αμέσως μαγειρεύοντας ένα λαχταριστό πιάτο, ενώ τις υπόλοιπες τις αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Κάποιοι συνηθίζουν να τοποθετούν τις πατάτες στο ψυγείο, ώστε να τις κρατούν φρέσκες.

Από ότι φαίνεται όμως, αυτό είναι πολύ κακή ιδέα καθώς δεν πρέπει να κρατάμε τις πατάτες στο ψυγείο για έναν πολύ καλό και σοβαρό λόγο.

Και γι’ αυτό φταίει η χημεία.

Οι κρύες θερμοκρασίες του ψυγείου μπορούν να μετατρέψουν το άμυλο της πατάτας σε ζάχαρη, σύμφωνα με το Mirror. Στη συνέχεια, όταν ψήνεις ή τηγανίζεις πατάτες σε θερμοκρασία πάνω από 120ºC, τα σάκχαρα συνδυάζονται με το αμινοξύ ασπαραγίνη και παράγουν ένα χημικό που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, σύμφωνα με το American Cancer Society.

Αυτό το χημικό χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το χαρτί, οι βαφές και τα πλαστικά όπως και η επεξεργασία νερού και αποβλήτων, σύμφωνα με το National Cancer Institute. Ο κύριος τρόπος έκθεσης του ανθρώπου στο ακρυλαμίδιο είναι μέσω του καπνίσματος αλλά βρίσκεται και σε φαγητά όπως τηγανιτές πατάτες, πατατάκια, κρακεράκια, ψωμί, μπισκότα, δημητριακά και καφέ. 

Έρευνα σε ποντίκια έδειξε το χημικό αυτό αυξάνει το κίνδυνο καρκίνου. Έρευνες σε ανθρώπους δεν έχει δώσει σταθερά στοιχεία ότι η έκθεση στο ακρυλαμίδιο αυξάνει το κίνδυνο καρκίνου αλλά έχει συγκεχυμένα αποτελέσματα για τον καρκίνο των νεφρών, του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

Το National Toxicology Program κατατάσσει το χημικό ως καρκινογόνο, σύμφωνα με τις έρευνες σε πειραματόζωα που έλαβαν ακρυλαμίδιο από το νερό, όπως αναφέρει το Reader’s Digest.

Τα καλά νέα είναι πώς οι έρευνες έδειξαν ότι το να μην βάζουμε τις πατάτες στο ψυγείο και το να μειώσουμε τον χρόνο μαγειρέματος, μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο. 

Σύμφωνα με το American Cancer Society, αποθήκευσε τις πατάτες σου εκτός ψυγείου, σε δροσερό και σκιερό μέρος, όπως σε ντουλάπι και μαγείρεψέ τες ελαφριά. 

Tags
Back to top button